„Pete portocalii” la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara, pentru marca Ziua Mondială a Siguranței Pacientului

Sursă foto: Spitalul „Victor Babeş” Timişoara

Astăzi, de Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, timp de câteva ore, medicii, asistentele, infirmierele, dar și personalul auxiliar din Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara poartă un obiect vestimentar sau un accesoriu de culoare portocalie, culoare desemnată de Organizația Mondială a Sănătății drept simbol al acestui eveniment.

 

„Îngrijiri medicale sigure pentru mame și nou-născuți” este tema aleasă de Organizația Mondială a Sănătății pentru a marca, anul acesta, sărbătorirea Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului. Motivând că deşi omenirea este în plină pandemie de covid-19, personalul medical nu trebuie să uite de două dintre categoriile cele mai vulnerabile, mamele și copiii nou-născuți.

 „Ultimul an și jumătate a reprezentat o adevărată provocare pentru fiecare dintre noi. Cu siguranță, însă, proaspetele mame, dar și nou-născuții au trecut prin momente deloc ușor de depășit, și asta cu atât mai mult cu cât accesul în spitale, în general, dar și mai mult în maternități a fost restricționat de măsurile de siguranță. Nu puține au fost cazurile când proaspetele mame infectate cu covid-19 și-au văzut bebelușii mult timp doar prin intermediul aplicațiilor video de pe telefonul mobil. Bebelușii purtători de Sars-CoV 2 au stat zile întregi internați în secțiile de Terapie Intensivă ale spitalelor fără a simți atingerea părinților sau a bunicilor”, declară dr. Crina Ralețchi, coordonatorul Biroul de Management al Calității Serviciilor Medicale al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.

Aceasta mai spune că peste 120 de milione de copii s-au născut în întreaga lume în aceste aproape 20 de luni de pandemie, în condițiile în care în mai toate spitalele a existat un deficit de personal din cauza redistribuirii către secțiile roșii. Şi adaugă că această campanie privind siguranța mamei la naștere și a nou-născutului trebuie să rămână o prioritate pentru toate spitalale de profil din orice țară a lumii: „Promovarea acestui concept de îngrijiri medicale sigure pentru mame și nou-născuți se realizează doar prin îmbunătățirea continuă a calității serviciilor de sănătate.”

17 septembrie a fost declarată drept Ziua Mondială a Siguranței Pacientului în 2019, în cadrul celei de-a 72-a  Adunări Generale a Organizației Mondiale a Sănătății.

 

Print Friendly, PDF & Email