Peste o sută de percheziţii la membrii unei grupări suspectate de fraude informatice

PerchezitieProcurorii DIICOT fac miercuri peste o sută de percheziţii în Timiş, Dolj şi Bucureşti, la membrii unei grupări suspectate de trafic de substanţe psihoactive şi fraudarea societăţilor de transferuri monetare din centrul şi sud-estul Europei. În paralel sunt făcute percheziţii similare în Franţa.

 

Surse judiciare au declarat azi, citate de Mediafax, că percheziţiile au loc într-un dosar în care sunt vizate peste o sută de persoane, suspectate că fac parte dintr-o grupare infracţională cu caracter transfrontalier. Potrivit surselor citate, anchetatorii au descins la aproximativ 120 de adrese, din judeţele Timiş şi Dolj, precum şi din Bucureşti. La percheziţii participă procurorii DIICOT Craiova şi unităţi ale Jandarmeriei din mai multe judeţe, acţiunea fiind sprijinită de SRI şi DIPI.

Procurorii au stabilit, în urma investigaţiilor, că gruparea infracţională cu caracter transfrontalier, care ar fi fost constituită în 2012, acţiona pe trei paliere, respectiv trafic de substanţe psihoactive, trafic de substanţe chimice şi fraudarea societăţilor de transferuri monetare din centrul şi sud-estul Europei.

Membrii grupării introduceau un virus, respectiv un program malware, în sistemele informatice ale firmelor de transferuri monetare, iar cu ajutorul unui alt sistem informatic, inclusiv prin telefonul mobil, puteau controla sistemele informatice infectate ale societăţilor de transfer monetar. În acest fel erau introduse date false că s-ar fi expediat sume de bani de către un expeditor fictiv către un beneficiar, iar membrii grupării se duceau şi ridicau banii, de regulă din România, au precizat sursele citate

Prejudiciul produs în acest fel a fost estimat la peste un milion de dolari, au mai spus sursele citate.

Aproximativ o sută de persoane vizate de anchetă vor fi duse azi la audieri, la DIICOT Craiova.

În paralel cu acţiunea din România, au loc percheziţii în Franţa, la membri ai grupării intracţionale transfrontaliere, au precizat sursele citate.

Print Friendly, PDF & Email