Deşi au trecut mai mult de şase ani de la debutul crizei economice şi introducerea măsurilor de austeritate, chestiunea sporurilor acordate în administraţia locală continuă să işte controverse. Curtea de Conturi a dat publicităţii un bilanţ al prejudiciilor descoperite în urma auditurilor de la primării, prejudicii din care o mare parte provin din aceste sporuri salariale. Din prejudiciul stabilit la nivel national, de 500 de milioane de lei, Timişului îi revine o cotă-parte de 40 de milioane de lei.
Salariile, din nou sunt motiv de controverse
În urma unui şir de audituri derulate pe parcursul ultimelor luni, Curtea de Conturi a făcut bilanţul neregulilor şi prejudiciilor aferente descoperite la primării din întreaga ţară. Instituţia a constatat un prejudiciu de peste 500 de milioane de lei la bugetul Primăriilor. Pe primul loc la nivel naţional la capitolul prejudicii se află Bucureştiul, cu 137,9 milioane de lei, urmat de judeţul Constanţa, cu 47,6 milioane de lei, şi judeţul Timiş, cu 40,7 milioane de lei, adică peste nouă milioane de euro.
Reprezentanţii Curţii de Conturi spun că prejudiciile înregistrate au fost cauzate şi de o interpretare şi aplicare eronată a legislaţiei în domeniul salarizării personalului din administraţia publică locală.
“S-a perpetuat acordarea de sporuri sau drepturi băneşti către personalul din administraţia publică locală, în baza contractelor sau acordurilor colective de muncă sau a dispoziţiilor/ deciziilor conducătorilor instituţiilor, cu nerespectarea regulilor şi principiilor stabilite prin legile-cadru care au instituit un nou sistem de salarizare, cu norme juridice noi şi fără să se aibă în vedere că toate actele juridice emise în baza legislaţiei anterioare care nu îşi mai regăsesc temei în noua legislaţie nu se mai aplică”, se arată în raportul Curţii de Conturi.
În acest context, s-a consemnat efectuarea de plăţi nelegale prin acordarea de spor de fidelitate şi loialitate, spor de confidenţialitate, spor pentru condiţii vătămătoare, drepturi speciale pentru
menţinerea sănătăţii şi securităţii muncii, indemnizaţie de dispozitiv, suplimente salariale.
Sporuri validate de instanţe şi anulate de Curtea de Conturi
Sindicatele din administraţie spun că sporurile încasate de funcţionarii din administraţia locală au fost validate de hotărâri definitive şi irevocabile ale instanţelor de judecată. “Curtea de Conturi îşi continuă aceeaşi strategie de declarare a acestor sporuri salariale drept nelegale, deşi ele sunt confirmate prin decizii definitive ale instanţelor. În cazurile din Timiş unde, în urma presiunilor Curţii de Conturi, primarii au dat decizii de imputare, iniţiind recuperarea retroactivă a acestor sporuri, noi am contestat aceste decizii şi am avut, din nou, câştig de cauză în instant. În multe cazuri însă chiar primarii au contestat mpsurile luate de către Curtea de Conturi”, ne-a declarat Tiberiu Negrei, liderul Sindicatului Funcţionarilor Publici din Primăria Timişoara.
În calitate de reprezentant al Federaţiei Naţională a Sindicatelor din Administraţie, liderul sindical declară că pe plan local au existat şi decizii aberante în care, de exemplu, pe aceeaşi speţă, la Primăria Ghiroda, de exemplu, în cazul personalului contractual s-a aprobat anularea deciziei de impunere a sporurilor încasate, iar în cazul funcţionarilor publici s-a respins anularea acestei decizii, deşi este vorba despre aceeaşi instituţie publică şi acelaşi tip de bonificaţii salariale.
Acordarea sau neacordarea sporului de dispozitiv de 25% funcţionarilor din Primării a devenit un motiv de controverse serioase la nivelul administraţiei publice locale, reprezentanţii Sindicatului Funcţionarilor Publici din Primăria Timişoara, susţinând că reprezentanţii Federaţiei Sindicale a Funcţionarilor Publici din Administraţia Locală au ajuns să înregistreze şi câte patru, chiar cinci acţiuni în instanţă, în perioade scurte de timp, prin care contestă deciziile conducerii unor Primării din Timiş de a recupera retroactiv acest spor de la propriii angajaţi, în urma unor decizii luate de către Curtea de Conturi. Aceştia mai spun că este de neînţeles felul în care Curtea de Conturi le impune primarilor recuperarea acestor bani, în condiţiile în care există din 2007 o hotărâre definitivă şi irevocabilă a instanţei, care impune plata acestor sporuri de către Primării.
Ultimele comentarii