Peste 4000 de dispariţii de copii, semnalate în România, în 2016

Majoritatea fug de acasă sau din instituţiile de protecţie

Echipe de voluntari și specialiști ale organizaţiei Salvaţi Copiii s-au întâlnit ieri cu peste 1200 de elevi din 22 de școli și licee, în încercarea de a preveni fenomenul dispariţiei de copii. Şi asta pentru că, în cele mai multe situaţii de copii dispăruţi, este vorba despre decizii voluntare ale copiilor, care aleg să fugă de acasă sau din centrele de plasament.

 

Sub egida Zilei Internaţionale a Copiilor Dispăruţi, marcată pe 25 mai, echipe de voluntari și specialiști ale organizaţiei Salvaţi Copiii s-au întâlnit, în cadrul Săptămânii „Școala Altfel”, cu peste 1200 de elevi din 22 de școli și licee din Timiş, Iaşi, Suceava, Mureş, Dolj, Braşov, Neamţ, Vaslui, Hunedoara, Caraş-Severin, Argeș, Constanța şi Bucureşti. Scopul acestei acţiuni a fost prevenţia fenomenului, dat fiind faptul că, în cele mai multe situaţii de copii dispăruţi, avem de-a face cu decizii voluntare ale copiilor, care aleg să fugă de acasă sau din centrul de plasament.

Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție, anul trecut în țara noastră au fost raportate 4.377 de dispariții de copii. În peste 95% din cazuri este vorba de plecări voluntare, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul adolescenților.

Şi la nivel european, conform datelor furnizate de către Federația Europeană pentru Copilul Dispărut, Exploatat Sexual (Missing Children Europe), mai mult de jumătate dintre disparițiile de copii sunt plecări voluntare. Majoritatea sunt adolescenți, cu vârste între 15 și 16 ani.

Potrivit Salvaţi Copiii, principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt:

  • neglijarea şi lipsa de supraveghere din partea adulţilor responsabili;
  • conflictele repetate din familie;
  • abuzurile asupra copiilor, fizice şi/sau emoţionale;
  • lăsarea lor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate;
  • blocajele în comunicarea cu părinţii, cu precădere în situaţii dificile;
  • abandonul școlar și influenţa/presiunea anturajului;
  • consumul de alcool și substanțe halucinogene;
  • situația economică a familiei.

„Au nevoie de sprijinul nostru pentru a realiza că este o falsă soluţie, este un risc suplimentar pentru exploatare, abuz, trafic de copii. O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor din centrele de ocrotire, care fug în mod repetat din aceste instituții. Fuga reprezintă în viziunea lor o soluție pentru toate problemele cu care se confruntă, fără să realizeze că, dincolo de uşa casei sau a instituției de protecţie, sunt adesea provocări mai mari, greu de gestionat”, spune Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Salvați Copiii România.

Organizaţia realizează regulat întâlniri cu consilierii şcolari pentru identificarea copiilor şi a familiilor aflate în situaţii de risc şi pentru acordarea ajutorului necesar, prin includerea lor în cadrul programelor de consiliere, suport educaţional, activităţi de timp liber, furnizate în cadrul Centrelor de Consiliere pentru Părinţi, Centrelor Educaţionale şi centrelor Creştem Împreună (pentru copii ai căror părinţi muncesc în străinătate).

Ziua de 25 mai este dedicată, din anul 1983, copiilor dispăruţi, iar la nivel mondial sunt organizate acţiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică̆ cu privire la problematica copiilor declaraţi dispăruţi în întreaga lume.

Print Friendly, PDF & Email