Peste 30.000 cazuri de diabet, în Timiş

Aproape 5% din populația Timișului are diabet zaharat și se află în evidențele medicilor diabetologi, ultimele statistici centralizate pe primele nouă luni indicând peste 30.000 de timișeni care suferă de această boală.

 

Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Romulus Timar, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, din Timișoara, anunţă, potrivit Agerepres, că va propune Ministerului Sănătății realizarea unorcentre de excelență în diabet zaharat, care să se ocupe de tratamentul modern al acestei boli, iar la Timișoara să se deschidă un Institut de Boli de Nutriție și Boli Metabolice.

„În ultimul timp, asistăm la o adevărată epidemie a bolilor cronice netransmisibile, între care și diabetul, obezitatea și dislipidemiile. Factorii principali care duc la această epidemie sunt un stil de viață nesănătos”, declară Romulus Timar.

Acesta mai spune că, la nivel mondial, numărul pacienților cu diabet zaharat este de peste 423 de milioane de oameni, în România, în evidența medicilor de diabet nutriție și boli metabolice este de peste 800.000, dar în realitate numărul lor este mult mai mare, ceea ce înseamnă că la unul-doi pacienți cu diabet aflaţi în evidența medicilor mai există și unul nedeclarat, nediagnosticat.

Potrivit nutriționistului, principalele semne care ar trebui să-i îndrume pe pacienți la medic, având suspiciunea de diabet, sunt urinarea crescută simultan cu nevoia de a consuma cantități mari de lichide, scăderea în greutate și senzația de oboseală.

De asemenea, persoanele care au în familie rude cu diabet zaharat, obeze sau supraponderale, hipertensive, cu boli cardiovasculare, coronariene, precum și femeile care au născut macrosomi sau care au avut prediabet ar trebui ca cel puțin o dată pe an să se testeze.

„Diabetul zaharat de tip 2, care reprezintă majoritatea cazurilor de diabet, este o afecțiune tăcută, ce poate rămâne nedepistată mult timp, din cauză că simptomele pot fi trecute cu vederea”, atenţionează Romulus Timar. El recomandă ca diabeticii insulino-dependenți să nu întrerupă tratamentul cu insulină, înlocuindu-l cu tot felul de alte remedii naturiste” promovate pe internet.

O altă situație semnalată de președintele SRDNBM este creșterea incidenței diabetului la copii, la vârste din ce în ce mai mici, care coboară până la 2-3 ani. „Pentru copiii insulino-dependent (de tip 1), este foarte important să se introducă folosirea pompelor de insulină și a sistemelor de monitorizare glicemică, testele de monitorizare/automonitorizare a glicemiei, care pot sesiza părinții și medicul, printr-un semnal și se poate administra în timp util tratamentul”, explică Romulus Timar.

Președintele Societății Române de Diabet și Endocrinologie Pediatrică, Iulian Velea, estimează că generația copiilor de astăzi „va fi prima care se va îmbolnăvi și va deceda înaintea părinților”, din cauza alimentației defectuoase. „Tot mai mulți copii sunt diagnosticați cu diabet, iar aceștia vor dezvolta de timpuriu afecțiuni grave, cardiopatii, hipertensiune. (…) În Timișoara sunt 70 de pacienți care beneficiază de pompe glicemice (catetere prin care se perfuzează insulina în funcție de nevoile organismului)”, mai spune Iulian Velea.

La Timișoara se desfășoară, în zilelel de 16 şi 17 noiembrie, campania „Controlează-ți diabetul”.

Print Friendly, PDF & Email