Peste 100 de percheziții, şi în Timiş, la studenți şi cadre universitare, în dosarul „Diplome de licență fără studii”

Peste 100 de percheziții domiciliare sunt făcute, în această dimineaţă, în Timiş, Caraș-Severin şi Hunedoara, la cadre didactice și studenți din cadrul a două universități. Aceştia sunt cercetați pentru infracțiuni de corupție într-o cauză denumită generic „Diplome de licență fără studii”.

 

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție transmite, printr-un comunicat de presă, că un procuror al Secției de Urmărire Penală și Criminalistică împreună cu ofițeri ai Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Direcției de Combatere a Crimei Organizate, Direcției de Investigații Criminale și Direcției de Poliție Transporturi din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române şi având sprijinul Inspectoratelor de Poliție Județene Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, efectuează, în această dimineaţă, 106 percheziții domiciliare la mai multe persoane – cadre didactice și studenți din cadrul a două universități – cercetate pentru infracțiuni de corupție.

Surse judiciare, citate de Mediafax, spun că este vorba despre Universităţile „Vasile Goldiş” şi „Aurel Vlaicu”, din Arad.

Perchezițiile sunt efectuate cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție „Vlad Țepeș” București, iar pentru documentarea activității infracționale a fost primit suportul tehnic al Direcției de Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Potrivit Parchetului General, mai multe cadre didactice din cadrul unor instituții de învățământ superior desfășoară activități ilegale constând în pretinderea și primirea de bani și bunuri materiale cu ocazia organizării și susținerii de către studenți a examenelor la diferite discipline (unele, chiar în afara perioadei de examinare) sau la licență.

Probatoriul a relevat că unii studenți străini, înscriși la grupe ce urmează cursurile în limba română, nu cunosc sau nu înțeleg limba română și, cu toate acestea, sunt promovați, în schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale.

Din cercetările de până acum au ieşit la iveală mai multe modalități de comitere a infracțiunilor. De exemplu, în schimbul unor sume de bani, în timpul examenelor on-line studenţii primeau răspunsurile corecte la testele grile, acestea fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de către informaticienii universităţii, prin SMS. O altă modalitate era mărirea notei de examen, prin accesarea ilegală de către informaticienii universităţilor, a softului creat pentru evidența situațiilor școlare, având drept consecință promovarea studenţilor. În alte situaţii, aceiaşi informaticieni interveneau în contul electronic al studentului și modificau răspunsurile de la examen în testul on-line, astfel încât aceştia să fie declaraţi promovaţi. De asemenea, s-a mai descoperit că au fost situaţii în care studenții achiziţionau direct de la profesori lucrări de licență gata elaborate, în format electronic, inclusiv prezentări în format power point necesare pentru susținerea lucrării în fața comisiei de examinare.

Din probatoriul administrat a reieșit că în respectivele universităţi s-au constituit rețele infracționale din care făceau parte cadre didactice, secretare și alte categorii de personal nedidactic, precum și foști absolvenți, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a studenților. Totodată, în acest mecanism, studenți care au dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei care cunosc limba română, devin la rândul lor intermediari pentru alți colegi.

O modalitate de a intra în posesia banilor oferiți în schimbul promovării examenelor este aceea de a-i lăsa la unele puncte de schimb valutar ai căror administratori sunt în relații de prietenie cu cadrele didactice.

Parchetul General anunţă că în cauză a fost dispusă urmărirea penală pentru 36 de persoane.

Print Friendly, PDF & Email