Peste 100.000 de spectatori de la redeschiderea cinematografelor Victoria și Timiș

Cinema Victoria. Foto: Centru de Proiecte Timişoara

De la redeschidere, cinematografele de artă Victoria şi Timiş au înregistrat împreună 109 504 de intrări la proiecții de film, dintre care numeroase avanpremiere, proiecții în exclusivitate și festivaluri, dar și la concerte, piese de teatru, conferințe și alte evenimente ale comunității găzduite în cele două săli, anunţă Centrul de Proiecte Timişoara.

 

Cinema Victoria s-a redeschis în septembrie 2022, iar Cinema Timiș, în octombrie 2023. Cele două săli, reabilitate de Primăria Municipiului Timișoara și administrate de o echipă din cadrul Centrului de Proiecte, au un program săptămânal constant, care a totalizat până acum peste 1300 de proiecții de film și evenimente, dintre care aproape 10% au fost urmate de discuții cu regizori, actori sau alți invitați, selecția concentrându-se pe cinematografia de autor, cu precădere europeană și românească.

Conform statisticilor anuale publicate săptămâna trecută de Centrul Național al Cinematografiei, în 2023, Cinema Victoria se clasează pe locul al treilea în România ca număr de spectatori, în topul cinematografelor cu un singur ecran, primele locuri fiind ocupate de două săli de tradiție, care funcționează de zeci de ani, în București și Cluj.

Anul trecut frecventarea medie a sălilor de cinema la nivel național a fost de 19 spectatori per proiecție, în timp ce la Cinema Victoria media a fost de 60 de spectatori per proiecție, iar la Timiș de 170. Pe deasupra, comparat cu prețul mediu al unui bilet la film la nivel național, de 23,7 lei, tarifele celor două cinematografe municipale din Timișoara sunt mai accesibile: doar 20 de lei pentru adulți, 15 lei pentru studenți, elevi și pensionari și 10 lei pentru copiii sub 12 ani.

Cinema Timiş. Foto: Centru de Proiecte Timişoara

„Ceea ce ne bucură și ne motivează în mod deosebit, dincolo de cifrele de frecventare a celor două săli de cinema, este comunitatea de cinefili formată în jurul lor. Sunt oameni care au așteptat de mulți ani un altfel de cinema în Timișoara sau care, dimpotrivă, acum descoperă cinematografia de autor, și vin adesea de mai multe ori pe săptămână… au un entuziasm contagios, care ne arată că mersul la cinema nu e nici pe departe un obicei pe cale de dispariție”, spune Ioana Dragomirescu, coordonatoarea cinematografelor.

Cinema Victoria, membru Europa Cinemas, a propus timișorenilor peste 1000 de proiecții de film și evenimente din toamna lui 2022 și până în prezent, majoritatea dedicate filmului european și românesc. În puțin peste şase luni de funcționare, Cinema Timiș, cu sala sa de 500 de locuri, a devenit o locație preferată pentru premierele filmelor recente cele mai așteptate de public, dar și pentru capodoperele clasice ale cinematografiei internaționale prezentate în exclusivitate pe ecran mare, concerte, stand-up comedy și conferințe.

Începând din această toamnă, Cinema Studio, cel mai vechi dintre cinematografele reabilitate ale Timișoarei, va fi pregătit să primească și el spectatorii cu un program constant și atent curatoriat.

Print Friendly, PDF & Email