Personalul medical de la OncoHelp a donat sânge pentru pacienții oncologici

Aproape 80 de medici, asistente medicale și infirmiere din cadrul Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp au participat la o campanie de donare de sânge organizată sub genericul „ Orice picătură de sânge poate salva o viață”.

 

Timp de două zile, una dintre încăperile spitalului universitar OncoHelp s-a transformat în centru de recoltare. Acțiunea a fost organizată împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină Timișoara. Peste 35 de litri de sânge sau necesarul pacienților noștri pe o perioada de aproape trei săptămâni – acesta este bilanțul acțiunii de donare de sânge la care au luat parte medicii, asistentele și infirmierele din cadrul Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

Majoritatea pacienților oncologici au nevoie, într-un anumit moment al tratamentului, de transfuzii de sânge pentru restabilirea volumului si compoziției sanguine necesare continuării tratamentului specific. Din păcate, numărul celor care se îndreaptă spre centrele de recoltare este din ce în ce mai mic, statisticile arătând că doar doi la sută din populația țării donează sânge. De aceea, am decis ca în fiecare an să organizăm cel puțin o campanie internă prin care să contribuim la nevoia de sânge a celor aflați în suferință. Peste 80 de colegi din cadrul asociației au decis sa sprijine acest proiect si s-au prezentat pentru a dona”, spune dr. Valeriu Boruga, managerul Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

Anca Buldur, asistent-șef la secția Oncologie a OncoHelp, spune că o dată pot fi donați 450 de ml de sânge. „Ai spune că pare puțin. O pungă. Dar fiecare picătură din acea pungă contribuie la salvarea unei vieți. Noi luptăm în fiecare zi, în fiecare minut, să salvăm vieți. Și, nu de puține ori, nu am putea să administrăm un tratament prin care luptăm împotriva cancerului, dacă nu realizăm acea transfuzie, dacă nu creștem pacientului nostru nivelul hemoglobinei”, mai spune Anca Buldur.

Laboratorul de transfuzie în cadrul spitalului OncoHelp a fost organizat de Centrul de Transfuzie Sanguină Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email