Personalități ale lumii academice, premiate la Gala Excelenței Bănățene

Printre laureaţi, profesorul universitar şi scriitorul Mircea Mihăieş

Gala Banateana 2015 (o)Personalități ale lumii academice, instituții și organizații cu rezultate remarcabile în științe ale naturii, ştiinţe sociale, inginerești, umaniste, biologice, agronomice au fost premiate la Gala Excelenței Bănățene. Unul dintre premii i-a revenit profesorului universitar şi scriitorului Mircea Mihăieş.

 

Academia Română – Filiala Timișoara, universitățile de stat din Timișoara și Marea Lojă Națională din România au organizat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Timișoara, cea de-a doua ediție a Galei Excelenței Bănățene. Eveniment în care au fost premiate personalități ale lumii academice din Banat, din domenii precum științe ale naturii, ştiinţe sociale, inginerești, umaniste, biologice, agronomice, dar şi pentru implicare civică. De asemenea, au fost acordate distincții pentru organizații din Banat, cu rezultate deosebite în educație și sport, anunţă, într-un comunicat, Universitatea de Vest din Timişoara.

Noutatea de anul acesta, față de ediţia precentă a Galei, a fost lărgirea ariei de adresabilitate a celor selectați pentru premiere, transmit organizatorii. Dacă la ediția precedentă atât organizarea, cât și premiile au fost gestionate la nivelul județului și al Timișoarei, ediția din acest an a cuprins şi județele Arad, Caraș-Severin și Hunedoara. Mai mult, unul dintre premii a mers mai dincolo de granițele României, în spațiul Banatului istoric. „Anul acesta am extins foarte mult zona asupra căreia ne-am aplecat atenția, astfel că am trecut și dincolo de graniță, în zona Banatului istoric. Avem deosebit de multe personalități care merită distinse pentru activitatea lor, astfel că vom încerca să continuăm tradiția acestei gale și să aducem lângă noi cât mai mulți actori din regiune”, a declarat rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea. Adăugând că o societate care își cunoaște valorile are viitorul asigurat: „Dacă prețuim performanța, reușim să clădim pentru generații întregi, nu doar pentru astăzi sau mâine.”

Mircea Mihaies la Gala Banateana 2015 Foto UVT (o)Premianții Galei Excelenței Bănățene 2015 sunt: dr. ing. Robert Ianoș, de Universitatea Politehnica Timișoara, căruia i-a revenit Premiul „Traian Lalescu”, pentru „Matematică și Științele Naturii”, prof. univ. dr. ing. Radu-Emil Precup, de la Universitatea Politehnica Timișoara – Premiul „Traian Vuia”, pentru „Științe Inginerești”, dr. Romulus Bogdan Timar, de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara – Premiul „Pius Brânzeu”, pentru „Științe Biologice și Biomedicale”, prof. univ. dr. ing. Teodor-Ioan Trașcă, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului Premiul „Gheorghe Ionescu Șișești”, pentru „Științe Agronomice și Medicină Veterinară”, prof. univ. dr. Bogdan Dima, de la Universitatea de Vest din Timișoara – Premiul „Cornel Olariu”, pentru „Științe Sociale și Economice”, prof. univ. dr. Mircea Mihăieș, de la Universitatea de Vest din Timișoara – Premiul „Eugen Todoran”, pentru „Științe Umaniste și Arte”, Colegiul Național Sportiv „Cetate”, din Deva – Premiul „Ioan Drâmbă”, pentru „Performanțe deosebite în sport”, Colegiul Național „Moise Nicoară”, din Arad – Premiul „Coriolan Brediceanu”, pentru „Performanțe Deosebite în Educație”, prof. Costa Roșu, publicist, reputat om de cultură, directorul onorific al Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina şi membru de onoare din străinătate al Academiei Române – Premiul pentru „Implicare Civică, Socială și de Promovare a Imaginii Banatului”, şi Organizația „Salvați Copiii” Filiala Timiș – Premiul „Solidaritatea – Gheorghe Ciobanu” pentru „Activități Caritabile”.

Comisiile pentru acordarea premiilor au fost formate din reprezentanți ai mediului academic, universitar și ai instituțiilor organizatoare.

Premiile au constat în trofee și cecuri de câte 10.000 de lei fiecare, fondurile necesare fiind colectate din contribuțiile invitaților, prin sponsorizări, dar și printr-o licitație desfășurată în cadrul evenimentului.

La ceremonie au luat parte reprezentanți ai administrației și ai mediului socio-cultural bănățean, printre aceştia fiind președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, președintele Consiliul Județean Arad, Adrian Ţolea, primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă, primarul Municipiului Caransebeș, Marcel Vela, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, Maria Ștefanie, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiș, Aura Danielescu, și rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, președinte al Consiliului Național al Rectorilor, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu.

 

Print Friendly, PDF & Email