Percheziţii la o reţea de cămătari din Timişoara

Mascati perchezitii12 percheziţii domiciliare sunt efectuate la mai multe adrese din Timişoara la care participă poliţiştii de frontieră, sub coordonarea procurorilor DIICOT. Gruparea este cercetată pentru cămătărie.

 

Poliţişti de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, sub coordonarea procurorilor DIICOT şi având suportul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă al MAI, au declanşat astăzi o acţiune pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de cămătărie, înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit biroului de presă al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Timiş, începând cu anul 2009, mai multe persoane din Timişoara s-au constituit într-un grup infracţional organizat care, prin utilizarea de documente false, au indus în eroare mai multe persoane, determinându-le să încheie contracte de împrumut cu garanţii imobiliare.

Totodata, membrii grupării sunt suspectati că au obţinut câştiguri de bani prin oferirea de împrumuturi cu dobânzi ridicate. Veniturile obţinute nu au fost declarate la organele fiscale pentru impunere, iar dobânzile ridicate practicate au fost disimulate în clauzele contractelor.

Pentru a determina persoanele să împrumute sume de bani, acestea au fost ademenite să încheie acte cu clauze contractuale facile, iar pe parcursul derulării convenţiilor au fost schimbaţi şi înăspriţi termenii contractuali, prin mărirea dobânzilor, scurtarea termenelor de restituire, solicitarea şi instituirea unor garanţii imobiliare suplimentare, apariţia unor persoane necunoscute iniţial ca fiind titularii sumelor de bani, care aveau propriile pretenţii financiare”, spune purtătorul de cuvânt al IJPF Timiş, agentul şef adjunct Mihaela Leş.

Ca urmare a acestor manopere, din cauza condiţiilor contractuale dificile, debitorii nu au mai putut plăti sumele datorate, pierzând în final garanţiile imobiliare în cadrul procedurilor de executare silită. Sumele de bani astfel obţinute de către cămătari au fost utilizate la acordarea altor împrumuturi cu dobânzi ridicate şi la achiziţionarea de bunuri mobile şi imobile.

Print Friendly, PDF & Email