Percheziții, într-un dosar cu un prejudiciu de 6 milioane de euro, provenit din subevaluare deșeuri fier vechi

În acestă dimineaţă, polițiști de la structurile de Combatere a Criminalității Organizate și de la Transporturi, sub coordonarea procurorilor DIICOT Timișoara efectuează 63 de percheziții domiciliare în București și în județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinți, Călărași, Arad, Teleorman, Dâmbovița, într-un dosar cu un prejudiciu de peste şase milioane de euro, provenit din subevaluare de deșeuri de fier vechi, anunţă Poliţia Română.

 

Perchezițiile sunt efectuate în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări față de 40 de persoane, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual și uz de fals.

Din cercetări, transmite Inspectoratul General al Poliţiei Române, a reieșit că, în cursul anului 2016, la nivelul unei societăți de transporturi feroviare, s-a constituit un grup infracțional organizat, implicând factori de decizie de la nivelul central și teritorial al societății de transport. „Membrii grupării sunt bănuiți că ar fi subevaluat bunurile din patrimoniul societății, cu prilejul operațiunilor de vânzare-cumpărare a 2.450 de vagoane destinate casării, facilitând astfel traficarea în folosul unei firme de colectare a deșeurilor feroase din Călărași a diferenței rezultate între valoarea reală și cea subevaluată a bunurilor casate”, se mai arată în comunicatul IGPR.

Potrivit Poliţiei Române, subevaluarea s-a efectuat prin ofertarea pe Bursa de Mărfuri București, în baza unei proceduri de licitație deschisă, a 2.450 de vagoane pe roți, la preț de fier vechi, deși, în conformitate cu standardele în materie, deșeurile metalice provenite din casarea materialului rulant se încadrau în categoria „deșeu fier vechi greu” și „deșeu fier vechi special” (oțel), categorii de deșeuri cu o valoare de piață net superioară.

Poliţia Română mai tarnsmite că prețul de achiziție a fost de 120 de euro/tona de fier vechi, în condițiile în care prețul mediu practicat pentru deșeu fier vechi greu era de 175,88 euro/tonă, iar pentru deșeu fier vechi special (oțel) era de 218,90 euro/tonă. Astfel, cei în cauză ar fi realizat practic o subevaluare a bunurilor cu 82,42% în cazul deșeurilor fier vechi special (oțel) și cu 46,56% în cazul deșeurilor fier vechi greu. Prejudiciul cauzat societății de transport prin activitatea infracțională este estimat la peste de 6, 3 milioane de euro.

Potrivit Agerpres, şi fostul director al CFR Marfă Mihuț Constantin Crăciun, ar fi vizat în dosarul în care procurorii DIICOT fac cercetări față de 40 de persoane, pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual și uz de fals.

Print Friendly, PDF & Email