Percheziţii DIICOT, la Timişoara, într-un dosar de criminalitate informatică transnaţională

Ancheta se desfăşoară în 15 state, sub coordonarea FBI şi Europol

Sigla DIICOTO grupare specializată în infracţiuni informatice, care era cercetată în 15 state, a fost destructurată în urma unor percheziţii efectuate în România simultan cu descinderi în celelalte state, informează Poliţia Română.

 

Inspectoratul General al Poliţiei Române anunţă, printr-un comunicat, că poliţişti specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procuror aii DIICOT au efectuat, cu sprijinul Europol şi al National Crime Agency, din Marea Britanie, 16 percheziţii la locuinţele unor persoane bănuite că ar fi comercializat date confidenţiale prin intermediul unui forum. Percheziţiile, făcute în 14 iulie, au vizat 12 adrese, fiind efectuateşi la Timişoara şi, concomitent, la Bucureşti, Iaşi, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Oradea şi Făgăraş. Cele 12 persoane intrate în atenţia anchetatorilor români, precizează IGPR, fac parte dintr-o grupare internaţională organizată, cercetată în 15 state.

În aceeaşi zi, au fost efectuate descinderi simultane la domiciliile a aproximativ 50 de membri ai grupării din 15 state, sincronizate şi coordonate de FBI şi Europol.

Poliţia Română mai arată că în primăvara anului 2013, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate s-au sesizat cu privire la existenţa mai multor utilizatori care activează pe un forum online, specializat în activităţi din sfera criminalităţii informatice. Pe acest forum, 12 persoane din România şi-ar fi creat conturi de utilizator, prin intermediul cărora ar fi comunicat între ei, ar fi comercializat date confidenţiale, de exemplu, cele aparţinând unor instrumente de plată electronică, şi ar fi coordonat modalităţi specifice de executare a unor atacuri informatice asupra unor sisteme informatice.Apoi, folosindu-se de informaţiile deţinute, ar fi iniţiat şi executat atacuri informatice împotriva unor servere care găzduiau diverse site-uri pe internet, şi atacuri de tip phishing împotriva clienţilor unor platforme financiare online.

În urma cercetărilor, mai anunţă IGPR, s-a stabilit că, în perioada 2013 – 2014, unul din bănuiţi s-ar fi implicat alături de alţi suspecţi, în lansarea mai multor atacuri de tip phishing împotriva utilizatorilor legitimi ai unei platforme on-line de plăţi şi împotriva clienţilor unei bănci din Germania, pentru a obţine date confidenţiale aferente conturilor personale, date susceptibil a fi utilizate ulterior în cadrul altor activităţi infracţionale cu specific informatic.

Totodată, s-a stabilit că pe parcursul anului 2014, un alt bănuit ar fi achiziţionat prin intermediul internetului, de la mai multe persoane, date confidenţiale aferente unor carduri bancare, de regulă carduri de credit emise de instituţii financiare din SUA şi Anglia şi, ar fi transferat fără drept sume de bani către mai multe persoane atât din SUA, cât şi din Marea Britanie, care foloseseau acte de identitate false pentru a ridica sumele de bani transferate.

În acest dosar se fac cerceări care vizează infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, fals informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, precum şi fraudă informatică.

Suportul de specialitate în această anchetă, mai anunţă IGPR, a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română şi SRI.

Print Friendly, PDF & Email