Percheziţii DIICOT în Timiş, pentru destructurarea unei reţele transnaţionale de trafic de migranţi

Foto. DIICOT

DIICOT a destructurat o reţea transnaţională de trafic de migranţi din care au făcut parte şi cetăţeni din Timiş. În ultimii cinci ani, aceştia au transportat spre Occident aproape 600 de migranţi din Irak, Iran şi Siria. Sumele încasate în urma traficului se ridică la aproximativ două milioane de euro.

 

Procurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane au făcut, ieri, opt percheziții domiciliare în Timiș, într-o cauză vizând destructurarea unei reţele transfrontaliere specializate în trafic de migranți.

În cadrul anchetei, transmite DIICOT, au fost documentată activitatea infracțională a 36 de suspecți, care au organizat traficarea ilegală a 580 de migranți depistați pe teritoriile Germaniei, Ungariei și României.

Potrivit DIICOT, în perioada 2014-2018 grupul infracţional organizat cu caracter transfrontalier a făcut trafic de migranţi, transportând ilegal în Occident 580 de cetăţeni din Irak, Iran şi Siria. Membrii reţelei se ocupau nu numai de transportul persoanelor traficate spre Occident, Germania fiind destinaţia finală, ci şi de îndrumarea, călăuzirea, transferul şi adăpostirea acestora în ţările de tranzit, respectiv Turcia, Grecia, Bulgaria, Serbia şi România. Costul acestor servicii pentru o singură persoană oscila între 2.000 şi 20.000 de euro. Sumele de bani obținute din desfășurarea activităților infracționale se ridică la aproximativ două milioane de euro, conform DIICOT.

Pentru a destructura această reţea procurorii români au cooperat cu autorităţile judiciare din Ungaria, Germania şi Marea Britanie, în baza unui acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, încheiat în noiembrie 2018.

În urma cercetărilor s-a stabilit că transporturile de migranților ce ajungeau pe teritoriul României, plecau apoi din Timişoara către Vest se derulau pe parcursul a cel puţin 20 de ore până la destinaţie și erau efectuate de cele mai multe ori cu mijloace de transport de tip camion. Migranții erau ascunși în interiorul remorcilor, printre mărfuri, pe parcusul călătoriei personale traficate fiind private de mâncare, apă şi acces la toaletă. În anumite situaţii, din cauza lipsei oxigenului, dar în ciuda temperaturilor mai scăzute, migranții preferau să taie părţi din prelata remorcii pentru a ventila spaţiul în care se aflau.

Ieri au fost efectuate percheziții simultane pe teritoriile Germaniei, Turciei și României, iar în urma acțiunilor din țara noastră, la sediul DIICOT – Structura Centrală au fost aduse, în vederea audierii, patru persoane, suspectate că au sprijinit gruparea infracțională, pentru care s-a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore. Acestea urmează să fie prezentate azi magistraților de la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă. În cadrul acțiunii, doi polițiști români au participat la cele cinci percheziții efectuate pe teritoriul Germaniei, iar doi omologi din Germania au acționat la perchezițiile efectuate pe teritoriul țării noastre.

DIICOT mai anunţă că patru persoane, care făceau parte din acest grup, au fost deja condamnate în Germania la pedepse cuprinse de până la cinci ani de închisoare, o altă persoană a fost trimisă în judecată de autoritățile maghiare, iar liderul grupării a fost arestat pe teritoriul Marii Britanii, în baza unui mandat internațional emis de autoritățile germane și urmează a fi extrădat. În același timp, autoritățile din Turcia au emis mandate de arestare pe numele a 14 suspecți bănuiți că ar fi sprijinit gruparea infracțională, iar o altp persoană (care se icupa de organizarea transporturilor frauduloase de migranți pe traseul Serbia- România, România-Germania a fost reţinută pe teritoriul Greciei.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR, iar acțiunea a fost desfășurată cu sprijinul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – Brigada Specială de Intervenție București ”Vlad Țepeș”. Suportul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust, la sediul căruia a funcționat o celulă operativă, pentru coordonarea activităților din teren și schimbul în timp real de date și informații.

Print Friendly, PDF & Email