Percheziții DIICOT în București, Ilfov și Timiș, pentru destructurarea unui grup specializat în tâlhării, contrabandă şi trafic de migranţi

În această dimineaţă, procurori de la structura centrală a DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti fac18 percheziţii domiciliare în Capitală şi în judeţele Ilfov şi Timiş, în cadrul unei acţiuni care vizează destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de tâlhărie în formă calificată, şantaj, furt calificat, înşelăciune, mărturie mincinoasă şi contrabandă cu ţigări.

 

Procurorii DIICOT transmit printr-un comunicat că există suspiciunea rezonabilă că în luna mai 2016, patru suspecţi au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, grup la care au aderat şi pe care l-au sprijinit şi alte persoane, în vederea comiterii în principal a infracţiunii de şantaj.

Apoi, din toamna anului trecut, în cadrul grupului au fost atrase şi alte persoane care au sprijinit activitatea grupării, prin contribuţii permanente sau periodice. Sub coordonarea liderului grupului, fiecare membru avea sarcini clare în cadrul grupului infracţional organizat, roluri prestabilite şi reguli de comportare specifice unei unităţi structurate.

În plus, liderul grupării începuse planificarea comiterii unor noi infracţiuni (contrabandă, contrabandă asimilată şi trafic de migranţi), acesta punând la cale trecerea frauduloasă a frontierei de stat dintre Bulgaria şi România a mai multor persoane, precum şi procurarea şi comercializarea de ţigări provenite din contrabandă. Membrii grupării, spune DIICOT, au recurs inclusiv la sustragerea acestor mărfuri de la cei care le deţin ilicit, unele fapte fiind comise inclusiv prin acte de violenţă fizică, mizând pe imposibilitatea acestora de a reclama furtul unor bunuri deţinute în mod nelegal. „Pe acest nou palier, liderul grupului a recrutat mai mulţi cetăţeni români şi străini, de origine bulgară, ucrainiană şi sârbă”, transmite DIICOT.

Concomitent, pentru a-şi asigura mijloacele financiare necesare finanţării şi stimulării membrilor grupării, liderul grupului a planificat şi coordonat comiterea de către “locotenenţii” săi a unor alte infracţiuni contra patrimoniului (furturi, tâlhării, înşelăciuni) recrutând, şi în acest caz, noi membri, ale căror calităţi şi “specializări” erau necesare pentru a asigura reuşita deplină a planurilor sale infracţionale, minuţios concepute.

Cercetările efectuate au relevat că gruparea infracţională era organizată în baza principiului subordonării ierarhice, decizia comiterii unei infracţiuni aparţinând de fiecare dată liderului grupului care stabilea participanţii la săvârşirea faptei şi rolul, în detaliu, al fiecăruia dintre ei”, informează procurorii DIICOT.

În acest scop, mai spun ei, la indicaţiile liderului, „membrii grupării organizau veritabile acţiuni de cunoaştere a victimelor, pe care le urmăreau vreme îndelungată, inclusiv prin montarea, pe autoturismele acestora, a unor echipamente de localizare, pentru a le afla obiceiurile, familia şi locurile frecventate. Informaţiile astfel obţinute erau utilizate fie pentru şantajarea victimelor, fie pentru cunoaşterea exactă a momentului în care urma să fie comisă infracţiunea (de exemplu, când victimele erau plecate de acasă – în cazul infracţiunii de furt; a locului unde se aflau victimele – în cazul infracţiunii de tâlhărie).”

Prejudiciul cauzat din săvârşirea infracţiunilor, până la acest moment, este în sumă de aproximativ 150.000 de euro.

19 persoane vor fi aduse, azi, la audieri la sediul DIICOT- Structura Centrală.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, Direcţiei Generale Anticorupţie, Poliţiei de Frontieră Giurgiu şi Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş.Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Print Friendly, PDF & Email