Pedepse de până la patru ani de închisoare într-un alt dosar de corupţie de la Vama Moraviţa

Sentinţa poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie

Lot Moravita vamesi arestatiCurtea de Apel Timişoara a pronunţat sentinţa într-un alt dosar de corupţie de la Moraviţa în care au fost judecaţi 66 de inculpaţi, poliţişti de frontieră, vameşi, un fost consilier local din Deta şi fiul fostului senator P.S.D. Viorel Matei, cea mai mare pedeapsă fiind de patru ani de închisoare.

Curtea de Apel Timişoara s-a pronunţat, vineri după-amiază, într-unul din dosarele de corupţie de la Moraviţa, în care au fost judecate 66 de persoane, printre care un fost consilier local din oraşul timişean Deta şi fiul fostului senator P.S.D. de Timiş Viorel Matei, anunţă Mediafax. De asemenea, în acest dosar a fost judecat şi fostul şef al postului de Poliţie din comuna Moraviţa.

Un fost consilier local în comuna Moraviţa, Cotora Lucian, judecat pentru aderare la grup infracţional organizat, dare de mită în formă continuată şi două infracţiuni de contrabandă, a primit trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Tot trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a primit şi Matei Viorel Lilian, fiul fostului senator P.S.D. de Timiş Viorel Matei. Fiul acestuia, fost ofiţer de poliţie, a fost acuzat de aderare la grup infracţional organizat, luare de mită în formă continuată şi complicitate la contrabandă calificată în formă continuată.

Fostul şef al postului de Poliţie din Moraviţa, Caramatrac Ion Alin, judecat pentru aderare la un grup infracţional organizat, luare de mită în formă continuată, complicitate la contrabandă calificată în formă continuată, a primit trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere.

În acelaşi dosar au primit pedepse de închisoare cu executare, între doi ani şi jumătate şi patru ani, trei vameşi, Dragomir Valentin, (patru ani), Uiuiu Claudiu (trei ani) şi Taracea Petru (trei ani), patru agenţi de poliţie de frontier, Degan Lucian (trei ani şi şase luni), Alexoaie Ilie (trei ani şi patru luni), Budriş Cornel (trei ani şi nouă luni) şi Antoni Dănuţ (doi ani şi şase luni), precum şi Sava Dan (patru ani), trimis în judecată pentru contrabandă cu ţigări. Capetele de acuzare sunt aderare la grup infracţional organizat, contrabandă şi luare de mită.

Două persoane, fostul vameş Avram Sorin Daniel, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat, luare de mită şi contrabandă calificată, şi agentul de poliţie Apostol Darius, trimis în judecată pentru aderare la un grup infracţional organizat, luare de mită în formă continuată şi complicitate la contrabandă calificată în formă continuată, au fost achitate pentru toate infracţiunile.

Ceilalţi inculpaţi din acest dosar au primit pedepse cuprinse între doi ani şi trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Decizia judecătorilor Curţii de Apel Timişoara poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În mai 2011, procurorii D.N.A. au trimis în judecată 69 de ofiţeri, agenţi de poliţie de frontieră şi vameşi, din care 38 în arest preventiv, de la punctele de trecere a frontierei Moraviţa şi Foeni şi Sectorul Poliţiei de Frontieră Deta, acuzaţi că au luat mită peste 82.000 de euro pentru înlesnirea traficului de ţigări din Serbia, valoarea ţigărilor traficate fiind de 3,3 milioane de euro.

 

Print Friendly, PDF & Email