Pe urmele aurului dacic, proiecție-eveniment la Timişoara

La Timişoara va fi proiectat un documentar care spune povestea furtului celebrelor brățări dacice. Documentarul pune accentul pe o investigație coordonată de actualul procuror general al României, Augustin Lazăr.

 

The Hunt for Transylvanian Gold, documentarul care spune povestea furtului celebrelor brățări dacice, vechi de mai bine de 2000 de ani, ajunge la Timişoara. „Un film-eveniment pentru toți cei cărora le pasă de istorie”, îl prezintă producătorii.

Documentarul pune accentul pe investigația care a durat mai bine de 10 ani și s-a desfășurat pe două continente: Europa și America de Nord. Investigația a fost coordonată de procurorul general al României, Augustin Lazăr, pe atunci procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Aceasta a scos la iveală faptul că în zona Sarmizegetusei au fost descoperite de către căutătorii de comori 24 de brățări de aur dacice”, spun producătorii filmului.

Filmul are o durată de 50 de minute și oferă informații inedite despre rețelele care se ocupă cu traficul de artefacte pe piața neagră internațională, despre vânătorii de comori, experții în antichități, suspecții arestați și cele 13 brățări recuperate. Documentarul este o producție Kogainon Films, din Boston, iar echipa filmului a avut atât membri români, cât și americani.

Proiecția filmului, care face parte din proiectul “Zilele patrimoniului” , organizat de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, are loc joi, 30 martie, de la ora 19, în sala Studio a Casei Artelor. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, anunţă Andreea Medinschi, responsabil Comunicare în cadrul Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş.

Aceasta mai spune că, după proiecție, spectatorii vor putea sta de vorbă cu regizorul producției, Andrei-Nicolae Teodorescu, prezent la eveniment.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email