Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân

Pe ceasTeatrul Naţional Timişoara va prezenta duminică, în premieră absolută, spectacolul “ Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân”, o coproducţie a Teatrului Naţional din Timişoara şi a Badisches Staatstheater din Karlsruhe.

 

Care este atitudinea noastră individuală privind îmbătrânirea și care este atitudinea societății față de generațiile care o compun? În funcție de cum punem problema, demonstrează scriitorul, basmul «Tinerețe fără bătrâneț poate fi repovestit atât într-un viitor utopic, în care copiii aleg dacă vor veni sau nu pe lume, cât și în prezentul prozaic al serviciilor sociale germane. În combinații de câte trei scenete pline de umor şi de imaginaţie, suprinzătoare de la o reprezentație la alta și votate de public, cele nouă povești se completează într-un spectacol-mozaic unic”, spune autorul spectacolului, Ştefan Peca.

Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân are la bază o amplă cercetare pe care dramaturgul a realizat-o în Timişoara şi Karlsruhe. Coproducția româno-germană face parte dintr-un proiect european derulat în cadrul European Theatre Convention care va avea ca punct final Festivalul „Art of Ageing”, derulat la Teatrul Național din Timișoara, în luna aprilie 2015. Teatrul Național din Timișoara, membru al ETC, una dintre cele mai extinse rețele de teatre de stat din Europa, participă la proiectul internațional The Art Of Ageing, în colaborare cu Theater und Orchester Heidelberg (Germania), Gavella Drama Theatre (Zagreb, Croația), Deutsches Theater (Berlin, Germania), Staatstheater Braunschweig (Germania), Teatrul Național Craiova, Staatstheater Karlsruhe (Germania) și Teatrul Național Bratislava (Slovacia).

Proiectul AA, câștigător al programului european “Cultura 2007-2013”, include un program teatral în egală măsură academic, participativ și creativ. Dincolo de dimensiunea sa culturală și socială, AA, care se concretizează în proiecte comune inter-teatre, va facilita înțelegerea reciprocă între artiștii din instituțiile publice participante, schimbul intercultural de cunoștințe, dar și învățarea în sistem colaborativ în sensul noilor forme teatrale. Scopul proiectului  este acela de a încuraja dialogul interactiv și solidaritatea între generații, precum și de a forma noi perspective artistice și interculturale prin teatru.  

Distribuţia spectacolului îi reuneşte pe actorii Sabina Bijan, Colin Buzoianu, de la Teatrul Naţional Timişoara, Sophia Löffler și Jan Andreesen, de la Badisches Staatstheater). Scenografia îi aparține Annei van Leen, care s-a ocupat şi de decoruri și costume, iar conceptul video, lui Lucian Matei.

Spectacolul va avea loc duminică, 7 septembrie, de la ora 19, la Sala 2 a Teatrului Naţional Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email