Patru studenţi din Timişoara au realizat un sistem care analizează radiografii cu ajutorul inteligenţei artificiale

Un sistem de inteligenţă artificială care poate analiza radiografii şi poate pune automat un diagnostic a fost realizat de patru studenţi de la Universitatea Politehnica din Timişoara. Tinerii intră cu acest proiect într-o competiţie mondială organizată de Microsoft.

 

Patru studenți de la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara, reuniţi în echipa Xvision – Ștefan Iarca, Bogdan Bercean, Cristian Avramescu şi Andrei Tenescu –, coordonată de Sebastian Fuicu, se îndreaptă spre premiul de 100.000 de dolari al concursului Imagine Cup Global Competition 2018, organizat de Microsoft.

La sfârșitul lunii februarie, cei patru au câștigat Marele Premiu al competiției Big Idea Challenge organizată de Microsoft, în valoare de 3.000 de dolari. Apoi, au mai câștigat atât etapa națională, cât și cea pe Europa Centrală și de Est a Imagine Cup, astfel că vor pleca, în 21 iulie, în SUA, la Seattle, pentru finala mondială a competiției.

Dacă la Big Idea Challenge au câștigat Marele Premiu prezentându-și ideea de proiect și de afacere, acum au pus în practică proiectul. Sistemul creat de ei analizează, cu ajutorul inteligenței artificiale, radiografiile, le compară cu cele circa 200.000 aflate în baza de date, iar pe baza unui algoritm pe care l-au creat pun diagnosticul. Cu alte cuvinte, au creat o aplicație în care se introduce radiografia în format electronic, aceasta este analizată cu ajutorul unor algoritmi de inteligență artificială creați de ei, iar rezultatul este afișat automat sub forma unei liste de diagnostice posibile, fiecare cu probabilitatea respectivă, și a unei hărți a zonelor de anomalii, tarnsmit reprezentanţii Polithnicii timişorene. Momentan, mai spun ei, se pot analiza doar radiografiile pulmonare, dar echipa lucrează la crearea algoritmilor pentru toate zonele corpului. Aplicația este disponibilă online, în mod gratuit, la adresa visionx.azurewebsites.net.

Print Friendly, PDF & Email