Protest simbolic la adresa privatizărilor ilicite din Timișoara

Patru obiective industriale, adjudecate la licitație, într-o singură zi, la prețuri insignifiante

Protest simbolic privatizari iliciteDebut ingenios al evenimentului de lansare a candidaturii Monicăi Macovei, desfășurat, sâmbătă după-amiază, într-un club din incinta fostelor Hale Fructus, din Timișoara. În fața celor prezenți, organizatorii evenimentului de lansare au dat startul unei licitații simbolice, în cadrul căreia care s-au adjudecat, la prețuri derizorii, obiective industriale imaginare, într-o Timișoară a legilor aplicate discreționar, asediată de dictatura bunului-plac, în zodia cumpărărilor barbare.

 

Ironii amare și realități convertite dibaci în ficțiune menită să îndemne la reflecție, acestea au fost reperele licitațiilor simbolice desfășurate, sâmbătă după-amiază, la Timișoara.

Evenimentul de lansare a candidaturii Monicăi Macovei la alegerile prezidențiale a debutat, așadar, cu simularea unor licitații, la care obiective industriale simbolice – PoNtim, abSolventul, DermatiTa și Fabrica de chiștoace – S-au vândut la prețuri insignifiante, în runde succesive, într-un descrescendo vertiginos al prețurilor, al cărui ritm tensionat a fost întreținut, cu măiestrie oratorică, de către profesorul universitar Marcel Tolcea.

Rând pe rând, au fost încredințate licitatorilor prezenți în sală combinatul PonTim, cel mai mare combinat de prelucrare a cărnii din estul Europei, înființat în 1967. Despre acesta, ingenioșii redactori ai caietului de sarcini întocmit ad hoc – universitarii Marcel Tolcea și Daniel Vighi – au menționat că a reprezentat cândva „mirajul unei Românii flămânde”.

La promoție, licitatorii au primit, pentru prețul de pornire de numai 5 lei, pe lângă „o gamă variată de porcine, bovine și chiar cabaline sub acoperire” și „pășunea orășenească, destinată nedeilor și aniversărilor”. Și asta întrucât, i-au atenționat, cu haz, organizatorii pe licitatori, într-un spațiu dominat de aplicarea selectivă a legii, „porcului de rasă de nimic nu-i pasă”.

S-a decis apoi, la licitație, soarta obiectivului industrial abSolventul, pentru prețul simbolic de doar 4 lei. Combinatul chimic înființat în 1869, cu un capital inițial de două milioane de coroane și cu o suprafață de 37.000 de metri pătrați, a devenit un loc nimerit „pentru creșterea melcilor și pentru antrenament în campaniile Let s do it!” Referitor la acesta, licitatorii au menționat că va fi oferit cadou cumpărătorilor, „va fi creat caietul de sarcini și regulile necesare pentru a câștiga licitația, după care nu va mai fi nevoie să plătească nimic, cu condiția ca acesta (licitatorul – n.r.) să fie simpatic”.

Înființată în 1934, DermatiTa a fost jucată și ea la loteria licitației, cu un preț de plecare de numai 2 lei. Având ca obiect de activitate inițial fabricarea de materiale de șlefuit pe suport, întreprinderea și-a adaptat, în 1954, utilajele, pentru a permite prelucrarea pielii artificiale. O dată licitația înfăptuită, însă, fericitul câștigător a primit în dar de la organizatori și „un Mall 3 D live”.

Fabrica de chiștoace, obiectiv cu lungă tradiție în producerea tutunului, țigaretelor și țigărilor de foi, monument arhitectural realizat din cărămidă reciclabilă, construit în 1846, a devenit, în urma licitației, „un sediu generos, plin de spații pentru depozitare și închiriat”, în baza principiului versificat enunțat, cu același haz, de moderatorul licitației: „Cine trage o țigară, mâine trage-n piept o țară!”

Listei obiectivelor privatizate pe bandă rulantă i s-a adăugat și întreprinderea FruNtiuc, cu specific de prelucrare a legumelor și fructelor, înființată la începutul secolului XX, brand cu tradiție, consacrat de magiunurile și sucurile de fructe. Despre acesta, organizatorii licitației au precizat că are „vedere excelentă la șosea” și că este oferit la pachet promoțional de tipul „Plătești unul, primești 2!” cu „spital de urgență, inclusiv pacienți”, fiind „numai bun de strâns fonduri”.

Print Friendly, PDF & Email