Cu un parc auto învechit şi cu un numpăr de solicitări în creştere, Serviciul de Ambulanţă Timiş aşteaptă în continuare să se finalizeze la nivel central demersurile prelungite de achiziţie de ambulanţe, prin care câteva zeci de maşini ar urma să fie repartizate şi în Timiş. Între timp, Consiliul Judeţean a prevăzut în proiectul de buget o sumă pentru achiziţia a două ambulanţe noi pentru Serviciul de Ambulanţă, şi două pentru SMURD.
Mult mai multe solicitări la 112
În urma unei licitaţii la nivel central, care pare să nu se mai finalizeze din cauza multiplelor probleme legate de contestaţii şi nereguli în întocmirea documentaţiilor, Serviciul de Ambulanţă Timiş aşteaptă de ani de zile să primească cele 90 – 100 de ambulanţe de care ar mai fi nevoie în judeţ.
După o nouă amânare a procedurii, la sfârşitul lunii februarie, devin tot mai slabe şansele ca în 2017 în Timiş să ajungă ambulanţele aşteptate.
Aşa că, deocamdată, se caută soluţii pentru achiziţia de la nivel local, în proiectul de buget al Consiliului Judeţean Timiş pe acest an fiind alocată suma de 2.136.000 de lei pentru achiziţia a patru autosanitare.
„Din păcate, la nivel naţional procedura de achiziţie a fost din nou amânată pe 26 februarie, pentru că au fost probleme cu documentaţia. Sperăm să primim măcar aceste ambulanţe achiziţionate de la bugetul local, două pentru noi şi două pentru SMURD”, declară medicul Leonida Iancu, şeful Serviciului de Ambulanţă al judeţului Timiş. Acesta mai spune că parcul auto al Ambulanţei Timiş este foarte învechit şi uzat şi nu a mai primit o ambulanţă nouă din 2013.
În plus, media solicitărilor pe zi, la Serviciul de Ambulanţă, a crescut cu peste 60. „Dacă anul trecut am avut în medie 364 de solicitări pe zi, anul acesta, pe ianuarie şi februarie am avut în medie peste 430 de solicitări pe zi”, mai spune Leonida Iancu.
O achiziţie aşteptată de ani buni
De ani de zile, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă încearcă să achiziţioneze aproximativ 4.200 de ambulanţe, contractul fiind estimat la 282,4 milioane de euro, fără TVA, pe următorii patru ani.
Achiziţia, teoretic, ar trebui să se desfăşoare prin procedură de licitaţie deschisă online, cu faza finală licitaţie electronică, în vederea încheierii de acorduri-cadru cu maximum cinci operatori economici, cu preţ fix în euro, fără reluarea competiţiei la încheierea contractelor subsecvente. Din totalul vehiculelor, 1.740 vor avea tracţiune 4X4, iar 1.140 – 4×2.
Dintre acestea, circa 100 sunt aşteptate şi în judeţ. În Timiş ar fi nevoie de cel puţin 60 de ambulanţe pentru urgenţe, şi de 20 – 25 de ambulanţe pentru transport. Deci necesarul de maşini noi ar fi de 90 – 100 de bucăţi.
La nivel local, majoritatea ambulanţelor sunt vechi, ultima ambulanţă ceva mai nouă fiind repartizată în urmă cu trei ani. Majoritatea au kilometraje între 360.000 şi 500.000 de kilometri şi se defectează foarte des. În prezent sunt active 72 de ambulanţe pe tot judeţul, multe cu kilometraj foarte mare, care sunt folosite non-stop pentru urgenţe.
Ultimele comentarii