Patru actori îşi așteaptă spectatorii. Într-un teatru părăsit

Teatrul Maghiar din Timişoara pune în scenă un spectacol despre  condiția actorului, despre relația sa cu teatrul și cu lumea din afară. Ultima mutare va avea, mâine, prima reprezentaţie din această stagiune.

 

Ultima mutare, un spectacol în regia lui Kocsàrdi Levente, inspirat de opere ale lui William Saroyan, William Shakespeare, Friedrich Schiller, Eugène Ionesco și Örkény Istvàn, va avea prima reprezentație din această stagiune vineri, 3 noiembrie, de la ora 19, în sala Studio a Teatrului Maghiar. Spectacolul se joacă în limba maghiară și este tradus în română.

Ultima mutare re-problematizează, cu nostalgie şi cu umor, condiția actorului, relația sa cu teatrul și cu lumea din afară, efectele timpului ce preschimbă comedia umană într-un tragic cabaret.

Povestea e următoarea: Teatrul de Artă va fi demolat. În locul lui se va construi încă un mall. Sunt zece ani de când teatrul a fost închis, la fel, cinematografele orașului. Acum îl dărâmă. În teatru trăiesc însă patru actori, care refuză să plece. Nu au unde se duce: asta e casa lor, viața lor, caverna lor. Fără teatrul lor, ei ar fi doar niște „homleși”. Stau acolo, în teatru și repetă zi de zi, pentru spectacol. Pentru clipa când spectatorii lor ar pleca din fața televizoarelor la care privesc știri despre teatre care se demolează și ar veni la teatru. Între repetiții, cei patru încearcă să-și salveze teatrul. Protestează la autorități. Cerșesc atenție și timp. Cântă. Își amintesc vremuri de glorie ale carierei lor, mari spectacole și mari iubiri. Trăiesc. Și își așteaptă spectatorii. Într-un teatru părăsit. În mijlocul picamerelor, buldozerelor, molozului, fantomelor nostalgice ale trecutului și spectrului hidos al viitorului.

Distribuția acestui spectacol îi reunește pe actorii Fall Ilona, Horányi László, Szász Enikő, Mátyás Zsolt Imre, Mihály Csongor,  Lukács Szilárd, Mátrai Lukács Sándor,  Vass Richárd. Scenografia îi aparţine arhitectului Mihai Donici, coregrafia, lui Baczó Tünde, iar dramaturgia, lui Orbán Enikő.

Biletele se pot cumpăra la casieria Teatrului, pe strada Alba Iulia nr. 2, între orele 16-19, sau online, pe biletmaster.ro.

Print Friendly, PDF & Email