Parteneriat între Banca Mondială şi Primăria Timişoara pentru eficientizarea sistemului de termoficare al orașului

Dominic Fritz şi reprezentanţi ai Băncii Mondiale la CET Centru Timişoara. Foto: Primăria Timişoara

Banca Mondială, prin Divizia de Consultanță, oferă Timișoarei sprijin pentru viitorul sistem de termoficare al orașului, „astfel încât Colterm să nu mai fie o povară pentru buget”, anunţă primarul Dominic Fritz.

 

„După mulți ani în care pierderile uriașe ale Colterm și căpușarea companiei au fost acoperite din bani publici, căutăm soluții durabile cu specialiștii Băncii Mondiale, împreună cu care am fost astăzi la CET Centru. În trecut, aceștia au mai lucrat la salvarea unor sisteme centralizate de încălzire din fostele state comuniste”, declară primarul Timişoarei, Dominic Fritz.

Acesta precizează că obiectivul parteneriatului este ca Banca Mondială să sprijine PrimăriaTimișoara în îmbunătățirea capacității de planificare pentru dezvoltarea sistemului de termoficare și eficiența energetică a clădirilor din orașul nostru. Asta, explică Dominic Fritz, înseamnă „o reevaluare de la zero a tot ceea ce înseamnă sistem de încălzire centralizată în Timișoara, de la combustibilul pe care îl ardem, distribuție și livrare, la consumatorul final, precum și prioritizarea unor investiții care să reducă cheltuielile și să crească eficiența acestui sistem”.

Edilul mai spune că, dacă Primăria va implementa o singură soluție a Băncii Mondiale, consultanța va fi gratuită.

„Pregătim astfel împreună o strategie atât pe termen scurt și mediu, pentru a depăși problemele imediate, dar și una pe termen lung, prin care să ne asigurăm că sistemul centralizat de termoficare devine atractiv chiar și pentru timișorenii care s-au debranșat în anii anteriori. Nu în ultimul rând, un sistem performant de termoficare centralizată va însemna o povară mult mai mică pe bugetul local, ceea ce echivalează cu zeci de milioane de lei pe an pe care îi putem folosi în investiții, în loc de subvenții la prețul gigacaloriei sau pentru acoperirea pierderilor”, declară Dominic Fritz.

Acesta mai spune că, în curând, împreună cu reprezentanţii Băncii Mondiale, Primăria va prezenta și primii pași concreți făcuţi pentru eficientizarea sistemului de termoficare al Timişoarei.

Print Friendly, PDF & Email