Parlamentul rus vrea să naţionalizeze filmele şi serialele TV produse în epoca sovietică

parlament rusParlamentul din Rusia pregăteşte o lege prin care doreşte să naţionalizeze toate filmele şi serialele TV produse în epoca sovietică, care vor deveni disponibile, gratuit, pe internet, printr-o iniţiativă ce va afecta considerabil situaţia actuală a drepturilor de autor din această ţară.

 

Potrivit noului proiect de lege, analizat în prezent de Parlamentul rus, toate lungmetrajele, documentarele, filmele de animaţie şi serialele TV realizate în acea epocă vor intra în domeniul public şi folosirea lor nu va mai necesita achitarea unor taxe şi redevenţe, informează The Hollywood Reporter, sursă citată de Mediafax.

Drepturile de autor asupra producţiilor cinematografice din era sovietică, finanţate de la bugetul de stat, sunt deţinute în prezent de companii private, însă acest fapt „încalcă balanţa legitimă dintre interesele statului, afacerile private şi societatea civilă”, se afirmă în nota explicativă care însoţeşte acest proiect de lege. „Considerăm că toate filmele produse în era sovietică şi care au fost finanţate de la guvern trebuie să fie disponibile în mod gratuit pe internet”, a spus Alexei Kazakov, directorul Comisiei pentru democraţie electronică din Duma de stat a Rusiei, camera inferioară a Parlamentului rus, citat de cotidianul Izvestia.

După prăbuşirea Uniunii Sovietice, au existat mai multe bătălii în justiţie care au vizat arhivele de filme din epoca sovietică. Pe atunci, studiourile cinematografice erau şi producătoare şi deţinătoare ale drepturilor aferente, însă, după prăbuşirea sistemului comunist, unele dintre acestea nu au reuşit să îşi păstreze drepturile asupra arhivelor proprii.

Studiourile Lenfilm din Sankt Petersburg luptă în această perioadă în justiţie pentru a-şi recupera arhivele de film, care ar putea să îi aducă venituri considerabile. Totuşi, dacă noul proiect legislativ va fi adoptat, studiourile nu vor putea să mai obţină niciun venit de pe urma arhivelor cu filmele lor produse în epoca sovietică.

Mosfilm, cel mai mare studio cinematografic din Rusia şi cel mai mare producător de film din era sovietică, permite utilizatorilor să vadă multe dintre filmele sale clasice, în mod gratuit, pe site-ul său.

Print Friendly, PDF & Email