Parlamentarii USR: „Condamnăm tentativele ambasadorului Federației Ruse de a minimaliza şi de a denatura semnificația celor mai mari proteste înregistrate după Revoluția din 1989”

Parlamentarii USR, membri ai Comisiilor de Politică Externă, protestează față de poziţiile exprimate de ambasadorul Federației Ruse şi acuză că „intervențiile publice ale reprezentantului unui regim autocrat vin în sprijinul unui guvern al Romaniei care şi-a început abuziv mandatul”.

 

Patru parlamentari USR, membri ai Comisiilor de Politică Externă consideră că afirmațiile și comentariile făcute de ambasadorul Federației Ruse la București, Excelenţa Sa Valery Kuzmin, în interviul acordat publicației Adevărul, sunt neavenite: „Condamnăm tentativele ambasadorului Federației Ruse de a minimaliza şi de a denatura semnificația celor mai mari proteste înregistrate după Revoluția din 1989, prin care societatea românească a transmis un mesaj clar Guvernului PSD-ALDE, și anume că românii nu mai sunt dispuși să accepte actul de guvernare sub forma furtului generalizat.”

Cei patru parlamentari USR – Dan Barna, vice-președinte al Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaților, Matei Dobrovie, membru al acestei comisii, Radu Mihail, membru în Comisia de Politică Externă a Senatului, şi Cristian Ghinea, membru al Biroului Permanent, Camera Deputaților – reamintesc că diplomatul rus și-a exprimat speranța că „societatea românească va fi suficient de matură să iasă din impasul creat de această problemă minoră de a declara sau nu o amnistie”. Ambasadorul Federației Ruse a declarat că în țara sa au fost două momente când preşedintele Putin a dezincriminat câteva fapte penale cu caracter minor, fiind vorba în principal despre infracţiuni cu caracter economic.

„Rusia de astăzi nu este, din păcate, și nu poate fi considerată, în niciun fel, un model pentru democrație. USR respinge o asemenea atitudine de girare a corupției și își reafirmă angajamentul ferm față de o Românie europeană, în care statul de drept funcționează, nimeni nu este mai presus de lege, iar actele de corupție sunt pedepsite”, se arată în comunicatul remis de parlamentarii USR.

Ambasadorul Kuzmin a exprimat, de asemenea, opinia că Guvernul anterior al României nu a făcut nimic. „Această afirmație este cel puțin o dovadă de lipsă acută de informare şi suntem bucuroși să îi punem la dispoziție o copie după raportul de activitate al Guvernului Dacian Cioloș. Intervențiile publice ale reprezentantului unui regim autocrat care îngrădește dreptul de expresie şi dreptul la adunări publice, hărțuiește disidenții și opoziția publică, vin în sprijinul unui Guvern al Romaniei care şi-a început abuziv mandatul, în defavoarea statului de drept”, atrag atenţia parlamentarii USR.

Aceştia adaugă că USR militează pentru o Europă unită şi puternică în faţa agresiunilor regionale ale Federației Ruse şi îşi exprimă solidaritatea cu opozanţii şi disidenții supuși unor presiuni deosebite de către regimul de la Moscova: „USR susține ferm angajamentele asumate de statul român față de integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei. USR susține europenizarea Ucrainei prin reforme politice, economice și sociale. De asemenea, susținem de-oligarhizarea Republicii Moldova prin realizarea reformelor absolut necesare privind independența justiției, lupta anti-corupție, însănătoșirea sectorului bancar și investigarea fraudelor. Aceste state, ca și România, au nevoie de bună guvernare”.

Print Friendly, PDF & Email