Un Parlament cu o reprezentare covârşitoare a actualei Puteri, dominat de Guvern, afectat de corupţie, de migraţie politică, de absenteism la vot sunt probleme ale parlamentarilor români semnalate, la finalul primului an de mandat, într-un raport întocmit de Institutul pentru Politici Publice. Timişul apare menţionat ca având o opoziţie discretă şi destul de letargică, dar cu o rată a prezenţei la dezbateri şi la exercitarea votului final relativ ridicată, mai cu seamă când vine vorba despre reprezentanţii Puterii.
Prezenţi, dar totuşi, cam absenţi
Parlamentarii din Timiş nu se numără printre cei mai harnici iniţiatori de proiecte legislative. Şi nici printre cei mai vocali membri ai Legislativului. Acestea sunt concluziile ce se desprind din cel mai recent raport al Institutului pentru Politici Publice, realizat, la finalul primului an de mandat al legislaturii 2012 – 2016, de Raluca Popovici şi de Adrian Moraru.
Pe lista celor mai harnici iniţiatori de proiecte legislative nu se regăseşte numele vreunui parlamentar de Timiş. Nici pe lista care reflectă situaţia luărilor de cuvânt în plen sau a declaraţiilor politice făcute de la tribuna Parlamentului numele senatorilor şi al deputaţilor de Timiş nu este menţionat la loc de frunte.
În privinţa absenteismului la vot, raportul plasează Timişul pe o poziţie de mijloc. În ceea ce priveşte procentul de participare al parlamentarilor de Timiş la voturile finale din Camera Deputaţilor, se înregistrează o prezenţă de 86%. Şi aceasta faţă de cel mai bun procent, de 92%, înregistrat de deputaţii din Sălaj, şi de cel mai slab procent, de 60%, înregistrat de deputaţii din Harghita. Prezenţa la şedinţe a senatorilor de Timiş situează judeţul mai sus de jumătatea clasamentului, cu un procent de 62% participare, faţă de 87%, cât au înregistrat parlamentarii de Tulcea, şi 7%, cât au înregistrat cei de Călăraşi.
Cel mai activ deputat – Gheorghe Ciobanu, cel mai puţin activ – Alin Popoviciu
Tot potrivit raportului I.P.P., procentul maxim de participare la votul nominal final în Camera Deputaţilor în intervalul monitorizat, adică 19 decembrie 2012 – 31 decembrie 2013, a fost înregistrat de deputatul P.S.D. Gheorghe Ciobanu, care a votat de 812 ori în cadrul celor 813 procese de vot final exercitate în Cameră în primul an de mandat. Acesta este urmat în clasament de deputatul P.S.D. Dorel Covaci, cu o prezenţă de 98%, şi de deputatul U.N.P.R. Ion Răducanu, cu o prezenţă la votul final de 97%.
Clasamentul I.P.P. referitor la prezenţa deputaţilor de Timiş la şedinţele de plen la care s-a exercitat vot final în cazul legilor adoptate îi menţionează apoi, în ordine, pe: deputatul din partea Grupului Minorităţilor Naţionale Slavomir Gvozdenovici, cu 96%, deputatul P.N.L. Horia Cristian, cu 90%, deputatul P.S.D. Sorin Grindeanu, cu 90%, deputatul P.S.D. Sorin Stragea, cu 88%, deputatul U.D.M.R Molnar Zsolt, cu 87%, deputatul din partea Grupului Minorităţilor Naţionale Ovidiu Ganţ, cu 86%, deputatul P.P.-D.D. Adrian Diaconu, cu 85%, deputatul P.S.D. Petru Andea, cu 81%, deputatul din partea Grupului Minorităţilor Naţionale Niculae Mircovici, cu 78%, deputatul P.D.L. Cornel Sămărtinean, cu 76%, deputatul P.S.D. Cătălin Tiuch, cu 73%, şi deputatul P.D.L. Alin Popoviciu, cu o prezenţă de 66%. Maria Grapini, ministru-deputat
din partea P.C., a fost prezentă în sală la exercitarea votului final în doar 12% din cazuri. Reprezentanţii I.P.P. susţin, însă, că, în cazul membrilor Guvernului, nu este prevăzută obligativitatea ca, pe perioada exercitării mandatului, să fie prezenţi în sală la şedinţele de plen.
Cel mai activ senator – Ilie Sârbu, cel mai puţin activ – Vasile Blaga
În ceea ce priveşte prezenţa senatorilor la exercitarea votului final în cazul unor proiecte de lege, raportul I.P.P. relevă, pentru acest interval, un procent de participare la exercitarea voturilor finale de 90%, în cazul senatorului P.S.D. Ilie Sârbu, 82%, în cazul senatorului P.S.D. Matei Suciu, şi 76%, în cazul senatorului P.P.-D.D. Ioan Iovescu. Aceştia sunt urmaţi în clasamentul întocmit de I.P.P. de senatorul P.N.L. Ben-Oni Ardelean, cu 67%, senatorul P.N.L. Petru Ehegartner, cu un procent de participare la votul final de 53%, şi de senatorul P.D.L. Vasile Blaga, cu un procent de 6%. De altfel, într-un clasament care se referă la prezenţa la votul final a liderilor de grupuri parlamentare din Senat, senatorul Ilie Sârbu înregistrează cea mai bună prezenţă – 90%, în creştere faţă de prezenţa din aceeaşi perioadă a mandatului t
recut, când a fost de 57%.
Un Parlament numeros, dar fragil şi dominat de Guvern
Un Parlament supradimensionat, dar care se dovedeşte vulnerabil şi neputincios în faţa tendinţelor dominatoare ale Executivului. Aceasta este impresia generală pe care o lasă Legislativul, în urma analizei I.P.P.
Astfel, de două ori mai multe iniţiative legislative au fost iniţiate în 2013 de Guvern decât de Parlament. Iar rata de trecere a iniţiativelor venite din partea Executivului a fost de 62%, fapt care plasează actualul Legislativ, cu doar 3% proiecte iniţiate de parlamentari care au fost aprobate, într-o poziţie flagrantă de subordonare în faţa Executivului. De aici derivă, probabil, şi procentul mare care reflectă prezenţa reprezentanţilor P.S.D. la exercitarea voturilor finale din cele două Camere.
Dintr-un total de 1.500 de iniţiative legislative noi (688, înregistrate la Camera Deputaţilor şi 893, la Senat), 64% au fost iniţiate de Guvern şi doar 36% de parlamentari. Iar listei iniţiativelor legislative noi li se adăugă, spre dezbatere, şi cele 200 de proiecte de lege care au rămas „moştenire” de la reprezentanţii fostului mandat legislativ.
Printre cauzele pe care I.P.P. le-a menţionat drept posibile motive pentru numărul scăzut al iniţiativelor legislative propuse de parlamentari care au reuşit să treacă se numără calitatea slabă a proiectelor şi a expunerilor de motive menite să pledeze pentru utilitatea iniţiativelor legislative depuse de senatori şi deputaţi, dar şi favorizarea incompetenţei şi descreşterea alarmantă a nivelului pregătirii profesionale a candidaţilor susţinuţi de partide în alegeri.
Potrivit autorilor raportului, au fost analizate, la fel ca şi în anii precedenţi, pe lângă ponderea iniţiativelor legislative venite din partea parlamentarilor şi din partea Guvernului, şi calitatea proiectelor de acte normative propuse de parlamentari, date asupra fenomenului absenteismului şi asupra fenomenului migraţiei politice, dar şi informaţii referitoare la practica adoptării tacite a unor proiecte legislative.
Raportul mai relevă nu doar capacitatea precară şi lipsa de interes a Parlamentului de a exercita un control asupra activităţii Executivului, ci şi faptul că s-a produs, în timp, o decredibilizare a Parlamentului, din pricina numeroaselor situaţii în care parlamentarii, unii dintre aceştia situaţi în poziţii-cheie, au fost cercetaţi, reţinuţi, condamnaţi pentru implicarea lor în cazuri de corupţie.
Un alt aspect asupra căruia insistă raportul I.P.P. este lipsa de transparenţă în dezbaterea şi adoptarea legilor, mai cu seamă în Camera Deputaţilor. Un exemplu este dat de dezbaterile din seara de 9 decembrie 2013, din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, atunci când, în şedinţă paralelă, desfăşurată în mod secret, au fost decise modificări semnificative la proiectul legii privind amnistia şi graţierea şi au introdus modificări semnificative ale prevederilor din unele articole ale Codului Penal.
Adoptarea tacită, migraţia politică şi absenteismul, practici perpetuate
Adoptarea tacită a proiectelor de lege a continuat să fie o practică utilizată la scară largă de către parlamentari. Doar anul trecut, 43 de acte normative au trecut de prima Cameră sesizată, fără niciun fel de dezbatere, fiind adoptate în mod tacit. În acest prim an, Camera Deputaţilor a făcut uz în 35 de cazuri de aprobarea tacită (adică în aproape 4% din totalul de proiecte aflate în dezbatere), în vreme ce la Senat au trecut prin aprobare tacită opt proiecte de lege.
Fenomenul migraţiei politice a continuat să reprezinte o problemă, astfel că, în decursul primului an al mandatului 2012 – 2016, 36 de deputaţi şi 16 senatori (adică un total de 9% dintre parlamentari) au schimbat cel puţin o dată grupul parlamentar din care făceau parte.
Din momentul validării mandatelor, în 19 decembrie 2012, grupul P.S.D. din Camera Deputaţilor a crescut de la 160 la 171 de persoane, grupul deputaţilor P.N.L. a rămas constant, numărând 100 de membri, în vreme ce grupul deputaţilor P.D.L. a scăzut, de la 56 la 47 de membri. Cea mai dramatică scădere a înregistrat-o grupul parlamentar al P.P.-D.D., care aproape că şi-a înjumătăţit numărul de membri, ajungând de la 47 de persoane la momentul validării mandatului, la 24 de persoane la finalul lui 2013.
În cazul grupurilor parlamentare din Senat, de la 64 de mandate validate s-a ajuns la 75. Numărul senatorilor P.N.L. a rămas constant, în vreme ce grupul senatorilor P.D.L. a pierdut un singur membru.
Ultimele comentarii