Parcul Botanic din Timişoara, iluminat public

Foto: Primăria Timişoara

Iluminatul public din Parcul Botanic a fost pornit, pentru prima dată, luni, 28 noiembrie. Proiectul de instalare a unui sistem de iluminat inteligent este finanțat din fonduri europene nerambursabile.

 

Cu o lună înainte de a deveni Capitală Europeană a Culturii, luminăm unul din simbolurile Timișoarei. La mai bine de trei decenii de când a fost deschis vizitatorilor, Parcul Botanic are în sfârșit, iluminat public. Mai mult de atât, este iluminat public inteligent, iar lucrările au fost făcute cu grijă pentru a proteja flora acestui parc emblematic”, declară primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Proiectul de modernizare a Parcului Botanic prevede instalarea a 219 stâlpi de iluminat public și extinderea sistemului de iluminat pe o lungime de 3400 de metri liniari. Lucrările, transmitea Municipalitatea la începutul lucrărilor, vizează realizarea unei rețele electrice subterane, alimentarea rețelei electrice nou proiectate, montarea stâlpilor de susținere a corpurilor de iluminat, montarea corpurilor de iluminat pietonal și implementarea unui sistem de telegestiune cu estompare la nivel de punct luminos. Astfel, se realizează un iluminat corect al parcului, la consum energetic redus, adaptat la funcțiunile spațiului public, pentru creșterea confortului și siguranței cetățenilor. Corpurile de iluminat sunt de tip felinar și distribuie lumina descendent. Partea de sus a acestora va fi obturată, reducând poluarea luminoasă. Fiecare dintre acestea este prevăzut cu sistem de reglare a intensității luminii atât pentru reducerea consumului de electricitate, cât și pentru a nu perturba biodiversitatea mediului natural în care sunt amplasate.

Foto: Primăria Timişoara

Valoarea totală a contractului a fost de aproape 2,1 milioane de lei fără TVA, lucrările fiind executate de Elby Energy Projects SRL.

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional-Regional 2014-2020, contribuția Primăriei Municipiului Timișoara fiind de 2%, reprezentând cofinanțarea acestuia.

 

Print Friendly, PDF & Email