Parcarea din spatele magazinului Bega, atribuită ilegal fraţilor Cristescu

Parcare-magazin-Bega-TimisoaraCurtea de Apel Timişoara a decis că parcarea din spatele magazinului Bega a fost atribuită ilegal fraţilor Cristescu.

 

Prima sentinţă

În motivarea judecătorilor de la Curtea de Apel Timişoara, anunţă Radio Timişoara, se arată că Ministerul Economiei a emis un certificat, în baza căruia firma fraţilor Emil şi Marius Cristescu a intrat posesia terenului, fără să respecte cel puţin două dintre cerinţele stabilite de lege în astfel de cazuri.

Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată la Înalta Curte. Dacă sentinţa va fi însă menţinută, atunci terenul va reveni Primăriei Timişoara, care intenţiona să realizeze tot o parcare.

Transfer de proprietate abuziv şi incorect

La începutul anului 2015, edilul Timişoarei, Nicolae Robu, a înştiinţat public că, în baza unei decizii a Ministerului Economiei, luate în baza HG 834/1991, terenul din spatele Centrului Comercial Bega trecuse în 2014 în proprietatea firmei Bega Turism, societate aparţinând oamenilor de afaceri Marius şi Emil Cristescu. Acesta anunţa că a solicitat Serviciului Juridic al Municipalităţii să verifice legalitatea acestui transfer de proprietate, catalogat abuziv şi incorect.

Primarul declara că nu orice activitate comercială are nevoie de o parcare proprie, adăugând că pe terenul respectiv, care aparţinuse, până în 2014, Municipalităţii, poate la fel de bine funcţiona şi o parcare publică, aşa cum Primăria a anunţat în repetate rânduri în decursul ultimilor doi ani că intenţionează să construiască. „Cum a devenit aşa de necesară această parcare, încât să justifice preluarea în patrimoniul Bega Turism a acelui teren?”, se întreba retoric edilul Timişoarei, apreciind că beneficiarii de astfel de hotărâri s-au prevalat de conţinutul HG 834/1991 care „pentru unii a fost bună şi continuă să fie bună”. Deşi, a adăugat Nicolae Robu, au existat şi informaţii potrivit cărora respectiva HG ar fi fost abrogată tacit.

O intrare în proprietate, rămasă secretă timp de mai bine de opt luni Primăriei Timişoara

Nicolae Robu mai spunea că Primăria a aflat că terenul nu-i mai aparţin, printr-o adresă primită, în decembre 2014, de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. În document se comunica faptul că parcarea din spatele magazinului Bega a trecut în proprietatea Bega Turism SA, în baza unui certificat de atestare a dreptului de proprietate, emis în 18 aprilie 2014, de Ministerul Economiei, ulterior analizei documentaţiei referitoare la această cerere depusă în 18 februarie 2014.

Primarul mai spunea că, până la momentul notificării Primăriei de către OCPI, nimeni din instituţie nu i-ar fi semnalat indicii potrivit cărora s-ar fi schimbat proprietarul acestui teren pe care Municipalitatea intenţiona să construiască o parcare supraterană cu taxă. Şi aceasta în condiţiile în care, tpt în aprilie 2014, în baza unei hotărâri de Consiliu Local, terenul respectiv a fost concesionat Societăţii de Drumuri Municipale, care ar fi trebuit să selecteze un partener privat, împreună cu care să realizeze proiectul în discuţie.

Ambiţii mai vechi ale fraţilor Cristescu

Potrivit primarului, reprezentanţii Bega Grup ar mai fi încercat intrarea în proprietatea respectivei suprafeţe de teren în perioada 2009 – 2010. Atunci ar fi fost pe rol un proces, care a fost câştigat de o firmă aparţinând tot oamenilor de afaceri Marius şi Emil Cristescu, firmă precursoare a Bega Turism SA. În urma respectivului proces, a mai adăugat edilul, Primăria ar fi fost obligată să recunoască graniţele proprietăţii.

În paralel, a mai existat, spune el, şi un proces cu Consiliul Judeţean Timiş, referitor la care a menţionat doar că, în urma litigiului, instanţa nu a obligat şi CJ Timiş la recunoaşterea graniţelor respectivei proprietăţi, aşa cum a obligat Primăria. Ulterior, societatea implicată în cele două procese a fuzionat cu Bega Turism SA. Ocazie cu care s-ar fi schimbat şi destinatarul solicitărilor de intrare în proprietate, care au fost adresate, începând din acel moment, Ministerului Economiei.

Print Friendly, PDF & Email