Paracetamolul prezintă risc de afectare hepatică la asocierea cu alcoolul

ParacetamolParacetamolul prezintă risc de afectare hepatică la asocierea cu alcoolul sau consumat în exces, Agenţia Naţională a Medicamentului, atrăgând atenţia asupra importanţei de a se respecta dozele recomandate, pentru a se evita, pe cât posibil, apariţia reacţiilor adverse.

 

Precizările vin la întrebările jur­naliştilor privind posibilele reacţii ad­verse ale paracetamolului, că urmare a unui articol apărut în presă america­nă. Agenţia Naţională a Medicamen­tului precizează că toate informaţiile sunt deja cunoscute şi incluse în pros­pectul tuturor medicamentelor pe bază de paracetamol, în Uniunea Europea­nă. „Sunt informaţii despre dozele uzuale recomandate (1 – 2 comprima­te la intervale de patru ore, administrate la nevoie), despre doză maximă reco­mandată (pentru adulţi, patru grame, pentru copii 6 – 12 ani, 60 miligrame/kg/zi repartizat în prize egale), despre reacţiile adverse posibile (erupţii, mân­cărime, scăderea numărului de trom­bocite, agranulocitoză cu faringită şi febră- neaşteptat, afectare hepatica, colică renală”, se arată într-un comu­nicat al A.N.M., citat de Mediafax.

Totodată, se mai atrage atenţia că, la doze mari şi tratament prelun­git, paracetamolul poate produce afecta­rea funcţiei renale până la insuficien­ţă renală cronică. Este, de asemenea, amintit riscul de afectarea hepatică la asocierea paracetamolului cu alcoolul sau riscul în cazul asocierii cu alte medicamente. „Riscul toxicităţii para­cetamolului poate fi crescut la pacien­ţii aflaţi în tratament cu alte medi­ca­mente potenţial hepatotoxice sau me­dicamente inductoare enzimatice. An­licolinergicele şi colestiramina întârzie absorbţia paracetamolului. Metoclopramida şi domperidona cresc absorbţia paracetamolului. Tratamen­tul de lungă durată cu doze mari de paracetamol creşte riscul hemoragie al anticoagulantelorcumarinice”.

Administraţia Americană pentru Alimente şi Medicamente a recoman­dat ca medicii să nu mai prescrie medicamente cu mai mult de 325 de miligrame de paracetamol per table­tă, invocând riscul de boli hepatice, scrie marţi Reuters.

Paracetamolul este utilizat în mod curent, fără a necesita prescripţie, pentru calmarea durerilor şi reduce­rea febrei.

Print Friendly, PDF & Email