Palatul Apelor, din Timişoara, inaugurat după o restaurare de șapte ani

Palatul Apelor, din Piața Maria, a fost inaugurat după ce clădirea s-a aflat în șantier timp de mai mult de șapte ani. La inaugurare a fost prezent şi ministrul Apelor și Pădurilor.

 

Lucrările de reabilitare la Palatul Apelor, clădire amplasată în Piaţa Maria, din Timişoara, au presupus două etape: reabilitarea acoperişului şi realizarea de lucrări interioare şi redarea funcţionalităţii acestuia. Lucrările, în valoare de aproximativ 2.630.000 de euro, au fost executate, pe parcursul a mai mult de şapte ani, de firma Tehnodomus, anunţă Radio Timişoara.

La inaugurare a fost prezent, alături de autorităţi judeţene şi locale, şi ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.

Potrivit directorului Administraţiei Bazinale de Apă Banat, Titu Bojin, lucrările începute în 2010 au fost întrerupte pentru o perioadă de aproximativ trei ani din cauza unor litigii cu Curtea de Conturi.

„În urma controlului Curții de Conturi din 2012, unii inspectori mai zeloși au considerat că banii care au venit de la Guvern au fost greșit alocați pentru această clădire, considerând că ei că trebuie să vină din fonduri proprii. Până la urmă ne-am judecat și în noiembrie 2017 am câștigat în instanță”, explică Titu Bojin.

Odată cu inaugurarea lucrărilor, Administraţia Bazinală de Apă Banat s-a mutat în această clădire.

Construit în 1901, după planurile arhitectului Lipot Baumhorn, cel care a proiectat la Timişoara şi Palatul Lloyd şi Sinagoga din Fabric, Palatul Apelor are o formă poligonală cu front stradal principal şi două fronturi laterale. Construcţia este realizată din zidărie de cărămidă cu grosimi între 80 şi 50 centimetri. Din cauza stării unor părţi din clădire, restaurarea a început iniţial cu lucrări de îndepărtare a părţilor deteriorate masiv. S-a refăcut întreaga reţea de alimentare şi canalizare, în fiecare încăpere au fost montate ventiloconvectoare cu sistem propriu de reglaj, s-a montat o instalaţie de răcire și a fost încorporat un lift. De asemenea, a fost prevăzut şi iluminatul artistic al faţadelor, cu corpuri de iluminat speciale.

Print Friendly, PDF & Email