Pagubele furtunii de la Timişoara, suportate individual

Asigurarea obligatorie nu acoperă daunele produse de vântul puternic

După furtuna violentă de duminică, este greu de spus cine va suporta costul reparaţiilor pentru sutele de blocuri din Timişoara cu acoperişuri avariate. Un lucru pare clar – aşteptări nu trebuie să existe din partea asigurărilor obligatorii de locuinţe, care nu cuprinde acest gen de calamitate printre cele asigurate.

 

Opţiuni limitate

Sutele de timişoreni care locuiesc la casele avariate de furtuna de duminică, dar şi la ultimele etaje ale blocurilor cu acoperişurile distruse de vântul puternic pot spera la despăgubiri doar dacă au încheiate poliţe de asigurare facultativă de locuinţă, pe lângă cele obligatorii.

„S-a spus clar că nu se acoperă daunele din asigurările obligatorii, pentru că furtuna de duminică de la Timişoara nu intră în acele riscuri asigurate. Am mai spus că mi se pare strigător la cer, atâta vreme cât acele asigurări obligatorii funcţionează în baza unei aşa numite Legi de asigurare împotriva dezastrelor naturale. Ce s-a întâmplat la Timişoara nu este oare un dezastru natural? Ar trebui traşi la răspundere parlamentarii care au votat o lege falsă”, spune Petru Olariu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara.

Este un lucru pe care l-a transmis indirect şi structura care se ocupă de segmentul asigurărilor obligatorii de locuinţă, PAID România, adică Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, care a menţionat că „este alături de românii ale căror locuințe au fost afectate de inundațiile produse în urma fenomenelor meteo din nord-vestul țării. De asemenea, le reamintește acestora că, printre cele trei riscuri acoperite de PAD – polița de asigurare împotriva dezastrelor, se regăsește și riscul de inundații, asigurații putând fi despăgubiți în baza asigurării obligatorii de locuință.”

La Timişoara, pagubele cele mai mari au fost produse însă de vântul puternic, nu de apă, iar PAID  acoperă trei riscuri, indiferent de zona in care este amplasata locuinţa: cutremure, inundaţii şi alunecări de terenuri.

„Această asigurare obligatorie ar fi trebuit să fie personalizată în funcţie de riscul specific fiecărei zone. Altfel, la Timişoara ea ajunge să fie un fel de taxă de solidaritate”, mai spune Petru Olariu.

Deşi, conform bilanţului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Timiş au fost avariate 93 de acoperişuri, orice timişorean care merge în orice zonă a oraşului se poate convinge că sunt mult mai multe.

Ce se întâmplă însă cu costurile reparaţiilor? „În cazul asigurărilor facultative de locuinţe, ar trebui să se ţină cont de faptul că acoperişul este cotă parte, deci parte comună a clădirii în care este apartamentul asigurat. Logic, fiind parte comună, reparaţiile ar trebui suportate de întreaga asociaţie de locatari în cazul blocurilor, nu doar de cei de la ultimul etaj. Lucrurile se complică în cazul mansardelor. Logic ar fi, ca la orice lucrare de construcţie, să existe o garanţie. În realitate însă, constructorul nu mai e de găsit în cele mai multe cazuri.Ce se întâmplă cu bucăţile de mansarde desprinse care au avariat alte blocuri? Mansarda nu se consideră că este parte comună, dar acoperişul cu siguranţă este”, precizează Petru Olariu.

 

Număr mic de asigurări

În momentul de faţă, cu toate ameninţările legate de sancţiuni şi controale, doar 31,06% din timişeni au semnat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţelor. Procentul celor asiguraţi este de 31,06% în judeţ, sensibil mai mare decât cel din judeţele vecine: 20,03% în Arad, 16,56% în Hunedoara şi 17,99% în Caraş-Severin.

Cu toate că procentul celor asiguraţi este mai ridicat, despăgubirile achitate nu sunt spectaculoase.

Dintre aceste poliţe, doar 20.000 sunt încheiate în mediul rural, unde există cea mai mare nevoie de asigurare a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale, şi în zonele cu risc mare de a fi inundate, sunt doar câteva zeci de poliţe încheiate în localităţile care au fost sub ape acum 11 ani, la inundaţiile din 2005.

Print Friendly, PDF & Email