Pădure urbană miniaturală, amenajată la Timişoara

Consiliul Local Timişoara a dat undă verde punerii la dispoziția Propark-Fundația pentru Arii Protejate a unui teren pentru a realiza o pădure urbană miniaturală de tip Tiny Forest.

 

Primăria Timișoara anunţă că va pune la dispoziție, spre împădurire, terenul aflat în Piața Petru Maior. Cu o suprafață de 3.648 mp, din care amenajaţi vor fi 1300 mp, terenul, unde acum sunt doar şapte arbori, este înregistrat ca spațiu verde în Cadastrul Verde al Municipiului Timișoara. Cum terenul este mărginit de o arteră de circulație foarte solicitantă, care generează poluare atmosferică și fonică, un astfel de spațiu verde este binevenit, spun reprezentanţii Municipalităţii.

Pădurea urbană miniaturală va fi realizată după conceptul dezvoltat de biologul japonez Akira Miyawaki, fiind vizată o suprafata împădurită cu specii lemnoase autohtone, cu creștere rapidă și densitate mare, care să contribuie semnificativ la îmbunătățirea condițiilor climatice locale. Vor fi plantate specii de pomi şi flori adaptate climei, provenite din pepiniere, acestea provenind din sponsorizarea făcută de Propark Fundația pentru Arii Protejate.

Datorită tehnicilor speciale folosite la cultivarea ei, suprafața de pădure se va dezvolta autonom, spun reprezentanţii Primăriei. Singurele lucrări de întreținere necesare vor fi două-trei udări pe timpul verii, care pot fi suplimentate până la zece udări în cazul unei veri secetoase. Activitățile de întreținere (udare, cosirea ierbii dintre arborii plantați etc.) vor fi asigurate de Primăria Timișoara, prin societatea prestatoare de servicii de întreținere spații verzi Rogera Prest Com SRL.

Pădurile urbane reprezintă un model de bune practici în managementul terenurilor din zone urbane, model intens promovat în alte țări pentru beneficiile ecologice și sociale: retenția prafului și anoxelor din aer, aportul de oxigen, fixarea carbonului din atmosferă într-un ritm rapid, reducerea poluării fonice şi, nu în ultimul rând, valoarea estetică.

Print Friendly, PDF & Email