Pacientul decedat din Timiș, confirmat cu Covid-19, a mințit medicii că nu era în izolare la domiciliu

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat ieri seară decesul unui bărbat din Timiș confirmat cu Covid-19. Acesta a mințit medicii de la Urgențele Spitalului Județean și pe cei ai Spitalului de Boli Infecțioase, ascunzându-le faptul că se afla în izolare.

 

Bărbatul, în vârstă de 49 ani, din Liebling, s-a prezentat în data de 20 martie la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Timișoara unde a fost diagnosticat cu pneumonie acută (clinic și radiologic). I s-a recomandat consult de specialitate la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara. Pacientul a declarat pe proprie răspundere că nu a călătorit în străinătate și nici nu a fost contact al unei persoane pozitive. În 21 martie s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, unde a fost confirmat diagnosticul de pneumonie acută, însă nu a fost internat. În 24 martie, pe fondul deteriorării stării de sănătate a solicitat ambulanța, i-a fost recoltată proba de exudat pentru Covid-19 și a fost lăsat la domiciliu. A fost confirmat pozitiv în 26 martie și a decedat în aceeași dată. Potrivit GSC, pacientul avea boli cronice preexistente, adică poliartrită reumatoidă și hipertensiune arterială.

Bărbatul a mințit personalul medical că nu este în izolare la domiciliu, împreună cu familia sa, spun medicii. “Pacientul era oficial în izolare la domiciliu, dar el s-a prezentat singur în data de 21 martie, la ora 8, la UPU a Spitalului Județean, a negat că a călătorit sau că a avut un contact, nu a menționat că era izolat, a completat acel formular pe proprie răspundere în care a mințit. UPU a pus diagnosticul de pneumonie acută clinic și  radiologic și l-a trimis la Spitalul «Victor Babeș» pentru consult de specialitate și tratatement. La insistenţele pacientului, acesta a refuzat transferul cu ambulanţa şi a dorit să meargă cu mijlocul de transport propriu. «Victor Babeș» a confirmat diagnosticul și a prescris tratament”, declară, potrivit Radio Timișoara, managerul Spitalului Județean Timișoara, Raul Pătrașcu.

Acesta mai spune că în 24 martie, la ora 4, pacientul a venit cu ambulanța la Urgențela Spitalului Județean, acuzând dispnee. I-a fost administrat ventolin și i-a fost crescută doza de antibiotic, peste două ore plecând cu starea ameliorată.

În 25 martie, a chemat ambulanța, medicii i-au recoltat probe de exudat pentru Covid-19, iar a doua zi, testul a ieşit pozitiv. Când DSP Timiș a sunat să anunţe pacientul că testul a ieșit pozitiv, familia i-a comunicat decesul.

Managerul Spitalului Judeţean susţine, însă, că nu sunt motive de îngrijorare legat de contactul medicilor cu pacientul: „Noi avem circuite separate la UPU şi medicii care au interacţionat cu dânsul au purtat echipament de protecţie. Prima dată au avut mască, mănuşi şi halat de protecţie. Şi dânsul a venit cu mască. Iar a doua oară medicii aveau echipamentul complet. A intrat în contact cu foarte puţini, acum se face o anchetă pe această temă.”

Grupul de Comunicare Strategică transmite că, până acum numărul total al deceselor persoanelor confirmate cu coronavirus a ajuns la 24.

Print Friendly, PDF & Email