Pacienți cu suspiciune majoră de botulism, internați la Spitalul “Victor Babeș” Timișoara

O familie de trei persoane a fost internată ieri la Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeș” Timișoara cu suspiciune de botulism. O a patra persoană, rudă cu cei trei, aflată într-un centru de detenție, a fost inițial îndrumată pentru un consult în camera de gardă și ulterior internată în cursul nopții. Cu toții au consumat, în ultimele 14 zile, șuncă de porc preparată în propria gospodărie.

 

În cazul celor trei membri de familie – o femeie și un bărbat, ambii în vârstă de 50 de ani, și fiul lor în vârstă de 21 de ani, din Timiş –, simptomele au apărut în urmă cu nouă zile și s-au manifestat prin stare generală de rău, uscăciunea mucoasei bucale, tulburări de vedere, căderea pleoapelor, dificultate la înghițire şi fenomene digestive.

„Cele mai pronunțate simptome le are pacienta în vârstă de 50 de ani, care a venit pentru consult la camera de gardă. A fost evaluată și internată imediat în Clinica 2 de Boli Infecțioase. S-au administrat de urgență fiolele de ser antibotulinic polivalent și tratament simptomatic. Starea ei de sănătate este acum stabilă, dar pacienta rămâne în continuare sub monitorizare atentă, pentru că în orice moment pot interveni complicații. În ceea ce-i privește pe ceilalți doi membri ai familiei, soțul și fiul, și aceștia au primit și ei tratamentul specific cu ser antibotulinic”, spune dr. Ruxandra Laza, medic primar boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeș” Timișoara.

Cel de-al patrulea pacient, aflat în sistemul penitenciar, a avut aceeași sursă de contaminare, a consumat și el din alimentul infestat cu toxina botulinică. În cursul zilei de ieri a avut primele simptome, digestive. În prezent este internat în Clinica 1 Boli Infecțioase a Spitalului “Victor Babeș”.

Directorul  medical al spitalului, dr. Diana Manolescu, transmite că, aseară, a sesizat Direcția de Sănătate Publică Timiș pentru demararea unei anchete epidemiologice. “Există riscul ca numărul persoanelor infectate să fie mai mare, întrucât potențialul de extindere este legat de consumul alimentului contaminat. De asemenea, a fost sesizat Centrul Național de Control pentru Boli Transmisibile pentru a identifica dozele de ser botulinic disponibile la nivel național, aceasta dacă va exista o escaladare a numărului pacienților”, mai spune dr. Diana Manolescu .

Botulismul – explică specialiştii de la Spitalul “Victor Babeş” – este o toxiinfecție alimentară severă produsă de o toxină eliberată de bacilul Clostridium botulinium, care determină paralizia unor nervi, inițial a celor care asigura motilitatea globilor oculari și a pleoapelor, apoi a celor responsabili de deglutiție și, în final, în formele severe, paralizia musculaturii respiratorie, care poate duce la deces. Bacteria care produce boala nu se dezvoltă decât în condiții de anaerobioză din alimente (în absența oxigenului) și formează spori pentru a căror distrugere este nevoie de preparare termică la 120 de grade Celsius.

„Botulismului reprezintă o urgență medicală și inițierea terapiei trebuie făcută în cel mai scurt timp de la apariția simptomelor, prin administrarea de ser antibotulinic, ce neutralizează toxina circulantă. Această toxină produsă de bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute. Cel mai adesea, botulismul apare în cazul consumului unor conserve, dar și în cazul consumului de pește afumat și sărat și cel al consumului de semipreparate din carne (cârnați, șuncă etc). Botulismul nu este o boală transmisibilă. Dată fiind gravitatea bolii, suspiciunea de infecție cu toxină botulinică impune terapia cu antitoxină într-o unitate sanitară, sub supraveghere medicală. Cazurile severe necesită suport respirator. Formele severe de botulism sunt mai rare datorită administrării serului antibotulinic specific”, mai spune dr. Ruxandra Laza.

Print Friendly, PDF & Email