Clădirea în care funcționează actualul sediu al P.S.D. va fi, totuși, cumpărată de către partid. Prețul de achiziție nu va ține cont însă nici de prima evaluare solicitată de Primărie, care stabilea clădirii un preț derizoriu, de aproximativ 100.000 de euro, nici de contraexpertiza, care stabilea un preț de șapte ori mai mare. Va rezulta în urma negocierii directe a P.S.D. Timiș cu Municipalitatea, susține președintele P.S.D., Titu Bojin, nemulțumit de faptul că în acest moment „plătim chirie la banii noștri”.
P.S.D. Timiș anunță negocieri cu Primăria
Reprezentanții P.S.D. Timiș se socotesc nedreptățiți de evoluția situației referitoare la intenția partidului de a-și achiziționa sediul de situat pe splaiul Tudor Vladimirescu, pentru care plătesc chirie Municipalității. „Suntem și noi în acest moment într-o incertitudine”, spune președintele P.S.D. Timiș, Titu Bojin, nemulțumit că social-democrații plătesc în continuare chirie pentru a ocupa un imobil la care „mai mult de jumătate e făcut din banii noștri”.
Întrebat dacă P.S.D. Timiș va cumpăra acest sediu, Titu Bojin a răspuns afirmativ, precizând că vor fi purtate negocieri cu reprezentanții Primăriei Timișoara, pentru stabilirea unui preț de achiziție. Acesta a precizat și că momentul cumpărării imobilului va fi precedat de parcurgerea tuturor procedurilor legale necesare și a afirmând că valoarea de vânzare poate fi diferită de valoarea tehnică a imobilului, la fel ca și în cazul scoaterii la vânzare a unui imobil aflat în proprietate personală: „Acest sediu a fost în roșu și noi am intrat în el, și vedeți cum e acum. Partidul va plăti suma care va rămâne la Primărie. Nu vom plăti suma pentru investițiile pe care le-am făcut până acum. (…) Dacă vreți să vindeți un apartament, poate merită 200.000 de euro, dar dacă nimeni nu dă mai mult de 100.000…”. Titu Bojin adăugat că reprezentanții partidului au la îndemână nu doar procese-verbale care reflectă starea inițială a imobilului și tipul de lucrări realizate de-a lungul timpului, ci și fotografii și casete video care pot proba faptul că la imobil au fost făcute îmbunătățiri considerabile. Acestea sunt, în opinia lui, argumente pentru care își exprimă speranța că negocierile cu Primăria nu vor porni de la suma de 700.000 de euro, atât cât a fost apreciată valoarea imobilului, la contraexpertiză, de către compania de evaluatori solicitați de către reprezentanții Municipalității. Titu Bojin afirmă că a fost „puțin supărat” de situația creată în plenul Consiliului Local, atunci când votul negativ al consilierului P.P.-D.D. Petrică Folică a împiedicat luarea unei hotărâri privind vânzarea imobilului către P.S.D.
Titu Bojin: „Plătim chirie la banii noștri”
Potrivit informațiilor liderul județean al social-democraților, primul sediu încredințat P.S.D. Timiș a fost situat pe strada George Coșbuc. Acesta a fost pierdut în instanță de către Primărie, iar partidului i-a fost încredințată o suprafață de teren pe b-dul Republicii, în apropierea Gării de Nord. Pentru că zona în sine presupunea exigențe în ce privește aspectul construcției, s-a căzut de acord ca partidul să dea și acest teren, la schimb. „Noi am avut prima dată un sediu pe care l-am făcut, l-am amenajat și l-am pierdut în instanță. Nu vorbesc de Loga, și pe acela l-am pierdut. Vorbesc de sediul de pe Coșbuc. În condițiile astea, ni s-a oferit o suprafață de teren în locul acelui sediu pe b-dul Republicii. După ce am venit cu un proiect, am fost din nou de acord, în modul meu pacifist de a discuta, să dăm și terenul ăla, după ce am dat și sediul de pe Loga și cel de pe Coșbuc și ni s-a oferit construcția de aici. și ne-am pregătit să o reparăm. și a ieșit ce a ieșit. Noi trebuie să plătim chirie după ce am făcut ce am făcut aici. Deci, plătim chirie la banii noștri”, acuză Titu Bojin.
Valoarea imobilului, rămasă neclarificată după două evaluări
Clădirea de pe splaiul Tudor Vladimirescu numărul 26 a fost, în 2012, revendicată de Primăria Timișoara, deși se afla de ani de zile în proprietatea Administrării Domeniului Public. Ulterior, a fost atribuită ca sediu P.S.D. Timiș, existând intenția vânzării ei cu 100.000 de euro. Clădirea a făcut obiectul unei a doua evaluări, iar reevaluarea, făcută de aceeași firmă, a crescut prețul la 700.000 de euro.
Imobilul fusese cât pe ce să fie vândut de Municipalitate la valoarea de 100.000 de euro, dacă votul negativ al consilierului local P.P.-D.D. Petrică Folică nu ar fi tulburat apele majorității cu care ar fi trebuit să se ia această decizie. Ulterior, primarul Nicolae Robu a intervenit, precizând că inițiativa de încredințare spre vânzare a sediului trebuie finalizată într-un fel sau altul și a solicitat, aceleiași firme de evaluatori, o a doua evaluare a imobilului. Edilul afirmă că proiectul privind vânzarea imobilului va fi repus pe ordinea de zi a Consiliului Local Timișoara, care va stabili și modul în care se va face această tranzacție. Din valoarea imobilului – 700.000 de euro, fără teren – ar putea fi scăzute investițiile făcute de P.S.D. Timiș.
Chiar și așa, conform unor surse din cadrul fostei Administrări a Domeniului Public, valoarea făcută la a doua evaluare, de 700.000 de euro, ar reprezenta jumătate din valoarea reală, de piață, a imobilului.
Surse din A.D.P., care au dorit să-și păstreze anonimatul, ne-au declarat că la respectiva clădire Administrația Domeniului Public a făcut renovări și îmbunătățiri care se apropie ca valoare de prețul cu care a fost scos inițial la vânzare imobilul – 100.000 de euro. “Să nu uităm că este vorba despre 1.200 de metri pătrați. Dacă ai scoate la vânzare o clădire de acest gen printr-o agenție imobiliară, cred că prețul cerut și obținut ar fi de cel puțin 1,5 milioane de euro”, susțin aceleași surse din cadrul fostei A.D.P.
În aceste condiții, mai mulți consilieri locali ai P.D.-L. susțin că lucrurile nu ar trebui lăsate fără să se ia nicio măsură după ce valoarea reevaluării a crescut de șapte ori. “Lucrurile nu trebuie lăsate așa. Primăria Timișoara trebuie să vadă cum e posibil ca două evaluări ale aceleiași clădiri să aibă valori total diferite. Nu se poate să se constate doar că prima evaluare era de șapte ori mai mică decât cea de a doua și să nu se ia nicio măsură”, declara, recent, consilierul local P.D.-L. Ștefan Constantin Sandu. Acesta a anunțat că va solicita Primăriei să analizeze retroactiv toate evaluările făcute de aceeași societate. “Va trebui să se vadă ce evaluări au mai fost făcute în același mod pentru Primăria Timișoara și să se ia măsurile legale. Trebuie inițiată o anchetă pe această temă în cadrul Primăriei și să se analizeze, retrospectiv, toate evaluările de imobile realizate în aceleași condiții”, mai spune consilierul local P.D.L.
Ultimele comentarii