(P) Radu Lupan, președinte USR Timiș, candidat pentru pentru Camera Deputaților: „Oamenii își doresc o schimbare radicală de atitudine în politica românească”

radu-lupan-foto-usr-timis„Îmi doresc pentru copiii mei să nu fie nevoiți să plece în alte țări pentru a-și găsi refugiu din calea corupției și nedreptăților de acasă”

Domnule Radu Lupan, sunteți președintele Uniunii Salvați România Timiș și candidați pe poziția a doua a listei USR Timiș pentru Camera Deputaților. Ce altceva credeți că ar mai trebui să știe despre dumneavoastră timișenii care vor merge în 11 decembrie la urne?

Sunt un om care nu are obișnuința să vorbească prea mult despre sine, dar voi căuta să mă prezint în câteva cuvinte. Am 44 de ani, sunt inginer, sunt originar din Satu Mare, dar m-am stabilit de 26 de ani aici, în Timișoara, care a devenit între timp a doua mea casă. Mi-am întemeiat aici o familie, am doi băieți, care sunt încă mici, dar pentru care îmi doresc, ca orice părinte, să aibă parte de o viață mult mai bună decât cea a generației din care fac eu parte. De fapt, aș putea spune că ei sunt motivul principal pentru care am decis să mă implic în politică. Îmi doresc pentru ei să învețe aici, în România, și să se bucure de tot ceea ce se poate face acasă. Fără să fie nevoiți să plece în alte țări, departe de familie, pentru a se putea realiza profesional și pentru a putea trăi decent din meseriile pe care și le vor alege. Vreau pentru copiii mei să se bucure de toată deschiderea de care au nevoie pentru a-și împlini viața și să poată călători în alte țări, dar nu pentru a-și găsi acolo un refugiu din calea corupției și nedreptăților de acasă, ci numai din spirit de explorare și din curiozitatea de a descoperi alte culturi și alte spații. Dar să poată reveni cu drag acasă, pentru a se putea beneficia aici de plusvaloarea pe care o va genera munca lor. Acestea sunt reperele pe care le consider a fi cele mai relevante pentru viața mea de până acum.

 

În ce privește activitatea profesională, care este domeniul în care activați?

De meserie sunt IT-ist și, în ultimii 11 ani, mi-am încercat norocul ca antreprenor. După o încercare eșuată, în urma căreia am pierdut totul, dar am învățat multe despre afaceri și despre mine, am reușit să construiesc o companie care funcționează în prezent ca furnizor de echipamente pentru companiile multinaționale din România.

 

Cunoașteți așadar din interior multe dintre problemele de care se lovesc antreprenorii din România.

Pot spune că, din păcate, da. Acesta e, de altfel, celălalt motiv care m-a determinat să îmi doresc să mă implic mai mult în politică. Îmi doresc să contribui la simplificarea acestor mecanisme birocratice care de cele mai multe ori doar îngreunează sau chiar zădărnicesc eforturile micilor întreprinzători.  

 

„Cred că schimbarea în bine pe care ne-o dorim stă în puterea noastră, chiar dacă nu am mai făcut până acum politică”

De ce ați ales Uniunea Salvați România?

Opțiunea mea pentru Uniunea Salvați România a venit firesc: pentru că aici am găsit o echipă de oameni care, la fel ca și mine, nu au mai făcut până acum politică. Și, la un moment dat, fiecare dintre noi s-a gândit că, dacă vrem ca lucrurile să se așeze pe o direcție bună, nu mai putem face politică doar stând pe margine și așteptând ca alții, mai experimentați poate decât noi, dar care nu și-au dovedit deloc buna credință în acești ultimi 27 de ani, să decidă viitorul copiilor noștri. Îmi doresc foarte mult să dovedesc că lucrurile se pot schimba prin implicarea noastră. Avem în Uniunea Salvați România o mulțime de colegi care au demonstrat deja seriozitate și au obținut performanțe semnificative în domeniile în care activează. Eu cred cu tărie că schimbarea în bine pe care ne-o dorim stă în puterea noastră, chiar dacă nu am mai făcut până acum politică.

 

„Probabil că domnul Grindeanu crede că toți timișorenii sunt amnezici”

Să înțeleg că sunteți decepționat de tot ceea ce a oferit până acum politica românească în acești ultimi 27 de ani?

Cum aș putea să fiu altfel?! E de ajuns să ne uităm puțin în jurul nostru, chiar și aici, la nivel local, și vom vedea în ce hal am fost mințiți și cum ne-au fost servite, mai multe cicluri electorale la rând, aceleași promisiuni mincinoase. Iar culmea sfidării mi se pare că și acum partidele fostului USL caută să îi amăgească pe timișoreni cu aproape aceleași promisiuni ca și în campania electorală din 2012! Dacă am fi cu toții niște naivi, poate că i-am putea crede. Dar mă întreb cum pot ei oare să vină acum să ne spună din nou că ne vor face la Timișoara Spital Regional, Centura Sud sau oricare alte proiecte asupra cărora recidivează cu nerușinare, când în anii trecuți la conducerea ministerelor s-au alternat miniștri din fostul USL și niciunul dintre ei nu a mișcat un deget pentru aceste proiecte de maxim interes pentru Timișoara?

Pentru deblocarea proiectului Centurii Sud, care a zăcut ani de zile abandonat în cine știe ce sertare, a fost nevoie să depună eforturi și să muncească din greu colegul nostru Cătălin Drulă, fostul consilier pe probleme de infrastructură al premierului Dacian Cioloș. Acesta a fost și motivul pentru care l-am invitat pe Cătălin aici, la Timișoara, să se alăture echipei noastre și să candideze din partea echipei USR Timiș pentru Camera Deputaților.

Să nu uităm însă că vreme de atâția ani toți parlamentarii de Timiș, indiferent de partidul din care au făcut parte, s-au lăsat amăgiți de cei din minister și ne-au amăgit la rândul lor pe noi, timișorenii, că pentru acest proiect nu sunt bani. Or, acum aflăm că acest proiect s-ar fi putut face, de vreme ce el este estimat la 80 de milioane de euro, în vreme ce România a returnat UE numai pe Programul de Transport peste 1 miliard de euro bani rămași nefolosiți.

Iar asta dacă ne referim doar la acest proiect. Dar mă uit și la ruina din Calea Torontalului, cea care ar fi trebuit să fie Spitalul Regional promis de mulți ani încoace. Sau la stadiul în care se află noul corp de clădire al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”. Vă mai amintiți de acea campanie din 2012, care l-a propulsat pe actualul președinte al Consiliului Județean Timiș, domnul Sorin Grindeanu, în Camera Deputaților? Probabil domnia sa crede că suntem cu toții amnezici. Dar eu și colegii mei din USR avem o veste proastă pentru domnul Grindeanu: noi încă ne amintim foarte bine de acea campanie și de promisiunile fostului premier Victor Ponta cum că Guvernul pe care l-a condus va aloca bani acelui proiect. Iar astăzi putem vedea cu toții, cu ochiul liber, cam care este stadiul în care au ajuns lucrările până în acest moment…

 

„Cetățenii și-au pierdut încrederea în clasa politică actuală și nu mai cred în minciunile de campanie”

Înțeleg că vă revoltă această demagogie de care a dat dovadă actuala clasă politică. Are Uniunea Salvați România soluții pentru a pune capăt acestei stări de fapt? Vorbiți-mi, de pildă, despre proiectele pe care vi le-ați asumat dumneavoastră personal în această campanie.

Știți ce ne spun nouă oamenii pe care i-am întâlnit în această campanie electorală în care echipa USR Timiș și-a propus să se afle cât mai mult posibil în legătură directă cu oamenii? Ne spun: „Vrem să scăpăm de grupările corupte din Parlament! Vrem oameni noi în politică! Ne-am săturat de politicienii actuali, de felul în care am fost mințiți și de aceleași promisiuni repetate o dată la 4 ani în campaniile electorale!” Acestea sunt cele mai frecvente mesaje pe care le-am auzit eu și colegii mei de la timișeni. Și am fost pretutindeni în județ: de la Timișoara, la Lugoj, Deta, Sânnicolau Mare, Făget. Peste tot pe unde am umblat oamenii ne-au spus aceleași lucruri: că și-au pierdut încrederea în clasa politică actuală, că nu mai cred în minciunile de campanie și că vor o schimbare radicală de atitudine în politica românească..

Și ca să vă răspund și la a doua parte a întrebării: principalele proiecte pe care mi le asum se leagă de domenii conexe celui în care activez și în care am acumulat experiență. Măsurile pe care le propun personal vizează susținerea și încurajarea antreprenoriatului local, crearea de incubatoare de afaceri care să ofere cadrul necesar pentru asocieri între companii cu diverse domenii de competență, crearea cadrului legislativ favorabil acestui gen de demersuri, stabilitate legislativă și predictibilitate mai mare, definirea de către stat a unor domenii de dezvoltare care să aibă prevăzută bugetare de investiții pe o perioadă multianuală, pentru a oferi în acest fel direcții de investiții pentru antreprenori. Și, nu în ultimul rând, susțin introducerea de metode transparente de identificare a companiilor abonate la contractele cu statul.

 

Publicat la comanda USR Timiş. Publicat de SC Timpolice SRL. Cod mandatar financiar: 11160072.

Print Friendly, PDF & Email