P.P.-D.D. se opune mutării “Coloanei Fidelităţii” în Piaţa Bălcescu

Adrian DiaconuSenatorul P.P.-D.D. Adrian Diaconu i-a trimis, azi, o scrisoare deschisă primarului Timişoarei, prin care îi cere să se opună mutării “Coloanei Fidelităţii” în Piaţa Bălcescu.

Adrian Diaconu declară că urmăreşte cu atenţie intenţia Primăriei de a muta în Piaţa Bălcescu monumentul “Coloana Fidelităţii”, despre care spune că a fost “dăruită în 1853 Timişoarei de către împăratul Francisc Iosif I, ca semn al recunoştinţei sale pentru rezistenţa manifestată în timpul Revoluţiei şi luptei pentru libertate din 1848 – 1849”.

Vă atragem atenţia asupra valorii simbolice al unui astfel de gest, care ar îngropa şi ar face uitat efortul şi sacrificiul înaintaşilor noştri. Întreaga elită a intelectualilor şi politicienilor români din Banat a luptat împotriva acelui imperiu, întru respectarea drepturilor naţiunii băştinaşe pe aceste locuri şi facerea României Mari. Scoaterea din cimitirul în care a fost instalat de autorităţile române în 1936 şi instalarea acestui monument într-o piaţă centrală a oraşului ar da pur şi simplu o palmă memoriei înaintaşilor noştri, luptei lor şi demnităţii noastre”, declară, în scrisoarea deschisă adresată primarului Nicolae Robu, senatorul P.P.-D.D.

Pentru o mai bună înţelegere a celor afirmate, mai spune Adrian Diaconu, “vă aducem la cunoştinţă câteva fapte istorice, pe care sfătuitorii dumneavoastră ar trebui să le cunoască. În 1849, unul dintre marii noştri revoluţionari paşoptişti, bănăţeanul Eftimie Murgu, susţine detronarea habsburgilor şi o nouă lege a naţionalităţilor, care cuprindea drepturi minimale pentru români. Fiindcă are curajul de a vota împotriva habsburgilor este arestat şi condamnat la moarte prin spânzurătoare pentru "înaltă trădare faţă de monarhia habsburgică". Numai mişcările de protest ale românilor din imperiu duc la comutarea pedeapsei la patru ani de închisoare, pe care Eftimie Murgu, profesorul de filosofie al lui Nicoale Bălcescu şi C.A. Rosetti, îi va executa! Aşadar, fidelitate faţă de cine avem de arătat, domnule primar? (…) Revoluţia de la 1848 reprezintă pentru români un moment extrem de important- naşterea practică a mişcării ce va duce la făurirea Statului român, în care aveam să dobândim dreptul la demnitate şi viitor!”.

Senatorul P.P.-D.D. îi cere primarului Nicolae Robu să nu ignore aceste aspect şi îl asigură de sprijin în cazul în care va decide ridicarea în Piaţa Bălcescu a unui “monument în memoria înaintaşilor noştri paşoptişti, din care să nu lipsească Eftimie Murgu şi Nicolae Bălcescu!”.

Print Friendly, PDF & Email