Otelec, loc de popas între plimbările cu bicicleta pe malurile Begăi

Sursă foto: Primăria Otelec

Pentru a veni în întâmpinarea turiștilor care vor călători în acest weekend pe pista de biciclete România-Serbia, odată cu deschiderea temporară a punctului de trecere a frontierei în zilele de 24 și 25 septembrie, și pentru a dezvolta oferta de produse turistice din partea de vest a județului, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș în colaborare cu Primăria Comunei Otelec lansează o serie de activități menite să atragă călătorii în satele din apropierea graniței.

 

Scopul acestui demers este de a pune în lumină patrimoniul cultural local al zonei, de a reține în locație călătorii care folosesc pista de biciclete venind atât dinspre Timișoara, cât și dinspre Serbia și Ungaria și, ulterior, de a dezvolta serviciile de turism locale.

După ce ai pedalat entuziasmat mai mult de 30 de kilometri plecând din Timișoara pe cea mai lungă pistă de biciclete asfaltată din România, fix la capătul țării spre Serbia, te așteaptă o frumoasă recompensă: Otelec. O localitate a cărei existență a cunoscut de-a lungul istoriei suișuri și coborâșuri, însă a rămas permanent legată de râul Bega, care o ancorează frumos și în diverse feluri”, spun reprezentanţii Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș.

Cei care doresc să viziteze țara vecină pe biciclete în cele două zile, dar nu pot sau nu doresc să vină din Timișoara pe pistă, au posibilitatea să închirieze gratuit biciclete din Otelec. Primăria comunei anunță că sunt disponibile gratuit biciclete care pot fi închiriate pe baza actului de identitate.

Sursă foto: SPCLEP Otelec

Reprezentanţii APDP Timiş reamintesc că localitatea a fost o cale de navigare când, spre sfârșitul secolului XIX, Bega devenea un canal de comunicare foarte important, iar Otelec, unul dintre porturile în care au ancorat vase de pasageri și de transport mărfuri: „Se spune că, în acele timpuri, în fiecare joi, un vapor venea de la Otelec în Timișoara, iar gospodinele făceau cumpărături direct de pe puntea acestuia. O poveste care stă să renască astăzi, odată cu planurile de dezvoltare ale autorităților locale”.

Dat fiind că Otelec este parte a uneia dintre cele mai importante rezervații naturale din vestul țării: Natura 2000, pe pajiștile dintre localităţile Uivar, Sânmartinu Maghiar și Otelec, precum și pe terenurile agricole dintre șoseaua Uivar-Pustiniș și Canalul Bega se află una dintre cele mai mari colonii de vânturei de seară. Păsări protejate, vântureii se hrănesc pe pajiștile din zonă. Aceste păsări pot fi văzute acum, toamna, când zona se transformă într-un loc tradițional de înnoptare folosit de sute de vânturei.

Unul dintre obiectivele care pot fi vizitatew permanent în localitate este fosta şcoală, transformată astăzi în muzeu și centru cultural, administrate de Geza Molnar, artist plastic local. Clădirea a fost construită la începutul secolului al XIX-lea și iniţial a funcţionat ca şcoală şi casă de rugăciuni, fiind astăzi cea mai înaltă clădire din pământ bătut din localitate şi cea mai veche clădire din comună care a rămas în forma sa actuală. Turiștii care doresc să viziteze obiectivul la sfârşitul acestei săptămâni vor fi ghidați de Geza Molnar şi sunt invitaţi să-şi facă programare la numărul de telefon 0726 670432.

Un alt obiectiv care poate fi vizitat la Otelec este Cimitirul evreiesc, unul dintre cele 26 existente în Timiș. Acesta se află în imediata apropiere a Cimitirului catolic din localitate.

Apoi, la doar patru kilometri distanță de Otelec, la Iohanisfeld, vizitatorii pot admira o mini fermă de struți, o interesantă experiență în care proprietarii oferă explicații și detalii ale poveștii călătoriei struților în pusta bănățeană.

Sursă foto: ADPT Timiş

Ca locuri de servit masa, sunt restaurantul și pizzeria Bikmania situate în Iohanisfeld, Bar Park, iar grupurile care doresc să guste tradiționalul Kurtos kolacs maghiar, o pot face sunând în prealabil la telefonul 0721 563411, la Virag Maria, a cărei familie duce mai departe această tradiție gastronomică maghiară.

Turiştii pot pleca cu suveniruri, din zonă. De exemplu, cu flori din pusta bănățeană, culese și presate, iar mai apoi aranjate pe felicitări realizate din hârtie reciclată de către artiștii Manuela Marchiș și Cezar Blanda. Pentru vizualizarea produselor cei interesaţi sunt invitaţi să facă o vizită la atelierul artiștilor din Iohanisfeld, programându-se la numărul de telefon 0721 793223.

Nu doar cu flori se poate pleca acasă, de la Otelec, ci şi cu usturoi și pâine de casă. Deja renumit, usturoiul de Otelec poate fi cumpărat direct de la producătorul local Daniel Veja, iar iubitorii pâinii coapte în cuptor pot face o oprire la magazinul Bikmania, unde vor putea găsi în cele două zile și pâine proaspăt pregatită.

 

Print Friendly, PDF & Email