Orașe invizibile şi tărâmuri imaginare, în expoziţie la Timișoara

Diana Vidrașcu, São Jorge (din seria Timeshores, 2019), print digital Hahnemühle Fine Art

Expoziția de artă contemporană Orașe invizibile / Tărâmuri imaginare reunește la Timişoara peste 20 de artiști importanți din România, Franța, Germania, Marea Britanie şi Polonia.

 

Această expoziţie de artă contemporană, organizată de Asociația Culturală Contrasens în colaborare cu Fundația Art Encounters şi curatoriată de Diana Marincu împreună cu Georgia Țidorescu și Glad Carpencu-Pop, va putea fi vizitată la Comenduirea Garnizoanei din Timișoara, cu sediul în Piața Libertății, între 15 octombrie şi 15 noiembrie, de marți până duminică, între orele 14 – 19. Vernisajul va avea loc vineri, 15 octombrie, de la ora 18. Intrarea este liberă, însă este permisă doar în baza prezentării Certificatului Verde.

Artiștii prezenți în expoziție sunt Ana Adam, Silvia Amancei & Bogdan Armanu, Apparatus 22, Marius Bercea, Adrian Câtu, Jasmina Cibic, Yona Friedman, kinema ikon / Alex Halka & George Săbău, Thea Lazăr, Diana Lelonek, Liliana Mercioiu-Popa, Anca Munteanu Rimnic, Ciprian Mureșan, Michael Takeo Magruder, Cristian Rusu, Diana Vidrașcu şi Sorin Vreme. Video-inserturi speciale sunt realizate de Matthew Barney, Camille Henrot, Mike Kelley, Gordon Matta-Clark şi Nam June Paik.

Vizitatorii sunt invitați într-o călătorie fantastică, structurată sub forma a două trasee posibile. „Terminalul A reprezintă Orașele invizibile și este dedicat teritoriilor distruse, dispărute, uitate sau marginalizate, purtând o urmă a sublimului și nostalgiei. Terminalul B conduce călătoria spre Tărâmurile imaginare ale fanteziilor care produc o ieșire din realitate, un univers al proiecțiilor descătușate, în care orice e posibil, unde utopia întâlnește distopia și preia instrumentele critice pentru a privi realitatea printr-o lentilă îmbogățită, caleidoscopică și plină de speranță”, explică Diana Marincu.

„Suntem foarte onorați de artiștii prezenți în expoziția noastră și mai ales de lucrările noi comisionate special pentru acest proiect. Michael Takeo Magruder realizează în parteneriat cu Facultatea de Arte și Design din Timișoara cinci lucrări care mapează straturile istorice ale Timișoarei. Avem producții noi și de la artiștii timișoreni Ana Adam, Liliana Mercioiu-Popa și Sorin Vreme. Dar și de la Anca Munteanu Rimnic, artistă din România, care trăiește și lucrează la Berlin. Toate lucrările din expoziție sunt în premieră prezentate la Timișoara, iar video-urile istorice sunt pentru prima dată accesibile publicului din România”, spune Dana Sarmeș, director al Asociației Culturale Contrasens.

Detalii despre expoziție pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Asociaţiei Culturale Contrasens sau pe www.accontrasens.ro/orase-invizibile-taramuri-imaginare.

 

Print Friendly, PDF & Email