Oraş “rupt în două” de lucrările de la pasaje?

“Va dura o oră un drum din Lipovei până în Şagului”, avertizează reprezentanţii taximetriştilor

Pasaj JiulDemararea lucrărilor la lărgirea Pasajelor Jiul şi Popa Şapcă ar putea da cu totul peste cap traficul aglomerat din oraş, spun reprezentanţii taximetriştilor timişoreni. Mai în glumă, mai în serios, aceştia analizează posibilitatea împărţirii traseelor – până la pasaj şi de la pasaj.

 

Vară cu haos în trafic

Mai este foarte puţin până la demararea efectivă a lărgirii pasajelor Jiul şi Popa Şapcă – planificată de peste patru ani şi pentru care abia acum s-au găsit resursele necesare.

Reprezentanţii taximetriştilor timişoreni spun însă că traficul în oraş, şi aşa aglomerat şi sufocat la orele de vârf, va fi dat cu totul peste cap de aceste lucrări. “Părerea noastră este că, odată cu demararea lucrărilor la Pasajele Jiul şi Popa Şapcă ne vom bloca cu totul. O traversare a oraşului din Calea Lipovei în Calea Şagului ar putea dura peste o oră şi nu ar mai costa 15 lei, ar costa 50 de lei. Mai în glumă mai în serios, am discutat cu colegii posibilitatea împărţirii traseelor – vine omul până la pasaj cu un taxi, îl trece pe jos, şi se urcă în alt taxi cu care merge mai departe”, spune Leontin Herec, preşedintele Sindicatului Taximetriştilor din Timişoara.

Reprezentanţii taximetriştilor mai spun că în zona Jiul ar putea fi redeschis măcar pasajul pentru pietoni, pentru a nu se ajunge la o “rupere a oraşului” în două. “Noi nu putem face o groapă şi ne gândim numai la pasaje. Traficul este infernal. Şi acum, deşi este un număr mult mai mare de taxiuri, raportate la alte oraşe, sunt ore când nu se găsesc maşini din cauza traficului aglomerat. Nu poţi să-i spui la om că ajungi în zece minute la o comandă, nici dacă eşti la o distanţă relative mica, pentru că se circulă foarte greu”, mai spune Leontin Herec.

Conform variantelor oficiale, strada Jiul va fi închisă, iar pe sub pasaj nu se va putea circula câteva zile, până când vor fi amenajate două benzi de circulaţie.

Şantierul ar putea dura aproximativ 60 de zile, cu restricţii a circulaţiei, perioadă în care oraşul va fi legat de la nord la sud pe variante “ocolitoare”, care vor fi, probabil, foarte aglomerate.

O lucrare cu patru studii

Conform documentaţiei de atribuire, vor fi executate lucrări de lărgire a pasajului Jiul de sub calea ferată şi de modernizare a străzilor din zonă, valoarea de atribuire a contractului fiind de 17,69 de milioane de lei, după ce se plecase de la o valoare estimată mult mai mare, de 28 de milioane de lei.

Pe sub pasaj vor fi cinci benzi, două către strada Circumvalaţiunii şi trei către bulevardul Republicii.

Pentru Pasajul Jiul s-au realizat şi aprobat, în ultimii zece ani, patru studii de fezabilitate. Dintre acestea, trei au expirat, fiind bani pierduţi din bugetul local. Din aceste motive, consilierii locali au vrut explicaţii de la reprezentanţii Direcţiei Tehnice, pe care nu le-au mai primit însă.

Pasajul Jiul face parte din „pachetul” de trei pasaje Jiul, Popa Şapcă şi Solventul – care ar costa împreună, potrivit estimărilor iniţiale, peste 51 de milioane de euro.

Studiile de fezabilitate achiziţionate pentru cele trei pasaje nu au fost ieftine. Pentru Pasajul Popa Şapcă, ce se vrea a fi lărgit la patru benzi, Primăria a dat, doar pentru documentaţie, 68.000 de lei. Aceeaşi sumă s-a atribuit şi pentru realizarea documentaţiei preliminare pentru pasajul Jiul. Şi tot 68.000 de lei a dat Primăria şi pentru documentaţia aferentă realizării pasajului rutier inferior din zona Solventul. Pentru două dintre aceste proiecte – Jiul şi Popa Şapcă s-a considerat în 2013 că este nevoie să se achiziţioneze documentaţia completă – studii de fezabilitate, proiecte tehnice şi detalii de execuţie, deşi existau studii de fezabilitate întocmite în 2009. S-a considerat însă că aceste documentaţii pentru care, în anii trecuţi, Primăria a plătit bani grei, nu mai sunt de actualitate şi trebuie refăcute de la zero.

Print Friendly, PDF & Email