ONU avertizează că, în 2013, gazele cu efect de seră au atins concentraţii record

Poluare atmosfericaGazele cu efect de seră au atins în 2013 concentraţii-record, cu repercusiuni asupra atmosferei şi oceanelor, a anunţat, la Geneva, Organizaţia Meteorologică Mondială, o agenţie ONU, citată de Mediafax.

 

Secretarul general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, Michel Jarraud, a anunţat, la prezentarea ultimului buletin privind concentraţia gazelor cu efect de seră, că clima este pe cale să se schimbe, iar condiţiile meteorologice devin mai extreme din cauza activităţilor umane, ca de exemplu exploatarea combustibililor fosili. Acesta mai spune că observaţii efectuate de către experţi arată că nivelul concentrării dioxidului de carbon, a metanului şi a protoxidului de azot au atins noi niveluri de vârf în 2013. În plus, avertizează el, nivelul creşterii dioxidului de carbon atmosferic, în perioada 2012 – 2013, reprezintă cea mai puternică creştere anuală din perioada 1984 – 2013.

Date preliminare sugerează că acest lucru ar putea fi cauzat de reducerea cantităţilor de dioxid de carbon absorbite de către biosfera terestră, în timp ce emisiile acestui gaz continuă să crească.

Din buletinul OMM mai rezultă că această capacitate a Terrei de a conserva energia Soarelui sau de a o trimite în spaţiu, care are ca efect încălzirea climei, a crescut cu 34% în perioada 1990 – 2013, din cauza gazelor cu efect de seră care persistă. În 2013, concentraţia de dioxid de carbon în atmosferă reprezenta 142% faţă de nivelul din epoca preindustrială (1750), cea a metanului, 253%, iar a protoxidului de azot, 121%.

Oceanul absoarbe în prezent aproximativ un sfert din emisiile totale de dioxid de carbon, iar biosfera alt sfert, limitând astfel creşterea nivelului de dioxid de carbon atmosferic. Însă absorbţia de dioxid de carbon de către oceane are consecinţe grave, potrivit unor experţi ai ONU. Care spun că ritmul actual de acidificare a oceanelor pare într-adevăr fără precedent, de cel puţin 300 de milioane de ani. Absorbţia unor cantităţi sporite din acest gaz de către mările globului modifică ciclul carbonaţilor marini şi antrenează o acidificare a apei mării. Oceanele absorb în prezent aproximativ patru kilograme de dioxid de carbon pe zi, de persoană.

„Dioxidul de carbon rămâne timp de sute de ani în atmosferă şi încă şi mai mult timp în ocean. Efectul cumulat al emisiilor trecute, prezente şi viitoare ale acestui gaz se va repercuta atât asupra încălzirii climatice, cât şi acidificării oceanelor”, avertizează Michel Jarraud.

Dioxidul de carbon este principalul responsabil de încălzirea climatică. Nivelul concentrării sale în atmosferă a crescut în 2013 cu 2,9 părţi pe milion în decurs de un an, ceea ce reprezintă cea mai puternică creştere anuală înregistrată din 1984 încoace. Această substanţă îşí are originea în combustia materiilor fosile sau în despădurire.

Metanul este al doilea cel mai important gaz cu efect de seră. Aproximativ 40% din emisiile de metan în atmosferă sunt de origine naturală, cauzate de zone umede ori termite, de exemplu, iar 60% sunt de origine umană, cauzate, între altele, de creşterea animalelor, de cultivarea orezului, de exploatarea combustibililor fosili ori de combustia biomasei.

Print Friendly, PDF & Email