OncoHelp Timișoara, certificată european pentru servicii integrate de oncologie și servicii paliative

Echipa de îngrijiri paliative din cadrul Centrului de Oncologie OncoHelp Timişoara. Foto: Cornel Putan

Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara este singura unitate sanitară din România certificată anul acesta pentru servicii integrate de oncologie și servicii paliative de către ESMO, cel mai important for european în domeniul oncologic. Certificarea ESMO va fi decernată în cadrul unei reuniuni la Paris, în septembrie.

 

Experții European Society for Medical Oncology (ESMO) au decis că Centrul OncoHelp al Asociației OncoHelp Timișoara îndeplinește toate criteriile pentru a fi inclus în elita instituțiilor sanitare în care există servicii integrate de oncologie și îngrijiri paliative. Certificarea europeană este valabilă timp de trei ani.

În România, au mai existat doar două unități sanitare din București recunoscute de organizația europeană ca îndeplinind criteriile pentru a se număra printre cele 250 de centre complexe de acest fel din întreaga lume.

Programul de acreditare ESMO a centrelor desemnate pentru servicii integrate de oncologie și îngrijiri paliative este un proiect inițiat în 2003, cu scopul de a îmbunătăți cercetarea, educația și practica de tip clinic prin stabilirea standardelor pentru dezvoltarea acestor servicii. Beneficiul principal pe care îl oferă apartenența la această comunitate medicală de top – spun reprezentanţii OncoHelp Timişoara – îl reprezintă creșterea calității serviciilor de îngrijiri paliative. Prin această nominalizare, medicii OncoHelp pot beneficia de participarea la programe de pregătire în îngrijiri paliative. Schimbul de experiență se poate realiza în oricare dintre centrele acreditate din lista ESMO, putându-se face cercetare pe durata proiectului.

Certificarea ESMO înseamnă pentru noi, ca spital și echipă medicală, confirmarea faptului că îngrijirea pacientului oncologic în tot parcursul traiectoriei bolii sale respectă protocoalele, procedurile și standardele de calitate privind diagnosticul, intervențiile oncologice și îngrijirile paliative integrate în oncologie. De fapt, prin ceea ce facem, înțelegem că totul este despre oameni și pentru oameni, că suntem împreună prin sprijin și performanță medicală în această realitate a poveștii despre tinerețe și bătrânețe, viață, suferință și boală”, declară dr. Dana Nagy, șef Compartiment Îngrijiri Paliative Centrul OncoHelp Timișoara

Dr. Radu Dragomir, medic specialist oncolog Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara, spune că apartenența Centrului de Oncologie OncoHelp la comunitatea ESMO reprezintă un pas înainte pentru oncologia și îngrijirea paliativă din Timișoara. „Este, de asemenea, o recompensă a muncii și a dedicării întregului personal implicat în dezvoltarea centrului oncologic și a sprijinului oferit de toți cei care cred că există viață și dincolo de cancer. De acum, noi oportunități se vor deschide pentru cei care vor să-și lărgească aria de pregătire în îngrijirile paliative, fie că vorbim de colegi care își doresc să observe sau să facă cercetare în alte centre desemnate, fie că ne referim la colegii din alte țări care vor să descopere ce oferă centrul nostru, iar extinderea relațiilor de colaborare cu ESMO și alte asociații și organizații medicale globale nu poate decât să fie de bun augur pentru susținerea dezvoltării serviciilor de îngrijire a pacientului oncologic”, mai spune dr. Radu Dragomir.

Compartimentul de paliație din cadrul Centrului de Oncologie OncoHelp Timișoara numără 20 de paturi în regim de spitalizare continuă, dar în unitatea sanitară funcționează și un ambulatoriu de îngrijiri paliative care asigură consulturile medicale.

Managerul Asociației OncoHelp Timișoara, dr. Valeriu Boruga, atrage atenţia că, în acest moment, România se confruntă cu un deficit major în ceea ce privește numărul de paturi dedicate îngrijirilor paliative, dar şi de specialiști care să poată furniza pacienților acest tip de serviciu medical. „Chiar dacă compartimentul  nostru de paliație este unul dintre cele mai mari din țară, facem cu greu față numărului tot mai mare de solicitări de internare. Îngrijirea paliativă are ca scop îmbunătățirea calității vieții atât pentru pacientul oncologic, cât și pentru familia acestuia, iar pentru a realiza acest lucru, este necesară abordarea cazurilor  în echipe multidisciplinare de medici cu competență în îngrijiri paliative, psihologi , asistenți sociali, asistenți medicali și alte categorii de personal dedicat”, adaugă dr. Valeriu Boruga

Print Friendly, PDF & Email