Omului de afaceri Georgică Cornu, reţinut într-un dosar instrumentat de DIICOT

Omul de afaceri Georgică Cornu, acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare şi spălare de bani, a fost reţinut, miercuri după-amiază.

 

Omul de afaceri Georgică Cornu şi un şofer al grupului de firme Confort au fost reţinuţi, miercuri după-amiază, pentru 24 de ore, după ce au fost audiaţi la sediul DIICOT Mehedinţi.  Aceştia au fost ridicaţi în urma percheziţiilor desfăşurate în cursul dimineţii în Timişoara. La aufieri a fost dus şi fostul asociat al lui Georgică Cornu, Lucian Caraiman.

Poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi au descins, în dimineaţa de 13 mai, la locuinţa din Timişoara a omului de afaceri Georgică Cornu, la vila fostei sale soţii şi în alte trei locaţii, au anunţat surse judiciare. Percheziţiile au avut loc într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de trei milioane de euro.

În 10 martie, poliţiştii au făcut percheziţii atât la sediul unor firme din Timişoara ale lui Georgică Cornu, cât şi la locuinţa acestuia. Percheziţiile l-au vizat atunci şi pe Nicolae Semen, administratorul unei firme deţinute de familia primarului oraşului Baia de Aramă, Rafael Dunărinţu.

Inspectoratul General al Poliţiei Române anunţa ca acţiunea de la Timişoara se desfăşoară concomitent cu alte 61 de percheziţii pe care oamenii legii le-au făcut în Bucureşti şi în zece judeţe – Mehedinţi, Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin, Vâlcea, Dolj şi Dâmboviţa –, la locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani şi la sediile sociale ale societăţilor administrate de acestea.

Potrivit aceleiaşi surse, în perioada 2008 – 2014, 101 persoane, în calitate de asociaţi, administratori sau împuterniciţi ai 88 de societăţi comerciale, ar fi eludat obligaţiile fiscale. De asemenea, aceştia sunt suspectaţi că ar fi dispus înregistrarea în contabilitate a mai multor facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive, reprezentând cheltuieli cu achiziţia de material de construcţii, piese şi componente auto, în valoare totală de peste 22,5 milioane de euro, pentru care ar fi dedus ilegal TVA şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit. Prin aceste operaţiuni fictive, ar fi prejudiciat bugetul cu peste nouă milioane de euro.

Ulterior, prin intermediul societăţilor controlate, ar fi făcut mai multe tranzacţii financiare, respectiv depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de „rularea” acestor valori prin conturile bancare ale societăţilor. Astfel, aceştia ar fi disimulat provenienţa şi circulaţia banilor.

În 11 martie, Tribunalul Mehedinţi a decis arestarea la domiciliul a lui Georgică Cornu, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Omul de afaceri Georgică Cornu deţine grupul de firme Confort şi are afaceri şi în comerţ. El mai are şi un centru de echitaţie la Herneacova, proprietate care se întinde pe 12.000 de hectare. Până de curând, a fost preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş.

În martie 2014, procurorii DIICOT au făcut percheziţii la vila lui Georgică Cornu din Ghiroda şi la sediul firmei sale de construcţii Izometal Confort, într-un dosar în care omul de afaceri a fost acuzat că a prejudiciat statul cu aproximativ 60 de milioane de lei prin evaziune fiscală. Omul de afaceri a fost atunci reţinut pentru 24 de ore, iar ulterior a fost eliberat sub control judiciar.

 

Citeşte şi:

Percheziţii la omul de afaceri Georgică Cornu

Omul de afaceri Georgică Cornu, reţinut

Omul de afaceri Georgică Cornu, arestat la domiciliu

Locuinţa din Timişoara a omului de afaceri Georgică Cornu, perchiziţionată din nou

Print Friendly, PDF & Email