Omul de radio George Balica a încetat din viață

Una dintre vocile emblematice ale postului de Radio Timișoara, George Balica, omul de radio care, pe 22 Decembrie 1989, anunța: „Aici Radio Timișoara Liberă”, a trecut, azi, la cele veșnice.

 

Născut pe 21 mai 1947 la Timișoara, George Balica a absolvit cursurile Facultății de Filologie, Secția română-rusă, a Universității din Timișoara.

Cariera sa la Radio Timișoara a început în anul 1971, în calitate de colaborator, în 1972 fiind angajat reporter în redacția Actualități. „Dicția și timbrul său s-au impus în scurt timp, astfel încât devine principala voce de prezentare a programelor postului de radio. De aici a fost un singur pas până la realizarea programelor matinale, în paralel cu dezvoltarea interesului pentru subiecte din domeniile social, economic și cultural”, transmite Radio Timișoara.

George Balica a fost inițiatorul mai multor rubrici de mare interes între care Sfatul medicului, Întrebați și vă răspundem, Tinerețe, împliniri, răspunderi și Breviar cultural artistic. A coordonat secțiile Actualități și Social de la Radio Timișoara.

În anul 1985, când transmisia Radio Timișoara a fost oprită brusc prin închiderea tuturor posturilor regionale, a fost nevoit să părăsească instituția aflată atunci pe strada Cluj, reîntorcându-se Decembrie 1989 odată cu revoluția de la Timișoara. A fost unul dintre primii redactori care au ajuns la sediul postului de radio în 22 decembrie 1989, iar vocea sa a fost cea care a anunțat: “Aici Radio Timișoara Liberă.”

Și-a reluat locul la pupitrul programului matinal, după care a oferit ascultătorilor posibilitatea de a avea propria voce, demarând prima și cea mai longevivă emisiune interactivă de la Radio Timișoara, Un răspuns pentru fiecare.

Cu ocazia împlinirii a 75 de ani ai Radioului public din România a primit distincția “Vocile Radioului”.

Cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu o pot în această seară, la ora 210, la Casa funerară Rostyl, de pe strada Ion Creangă, din Timișoara. Înmormântarea va avea loc, sâmbătă, 26 mai, în comuna Beliu, din județul Arad.

Print Friendly, PDF & Email