Oferta culturală a Bibliotecii Judeţene Timiş

Tudor Cretu la Patura care citesteBiblioteca Județeană Timiș lansează în această primăvară, publicului iubitor de carte, invitaţia la o veritabilă prognoză culturală.

 

Biblioteca Județeană Timiș își prezintă inițiativele noi cuprinse în Agenda culturală 2015, printre care și o serie de premiere. Evenimentul va avea loc în 3 martie, de la ora 11, la Bastion Theresia, Corp A, Secția de Arte „Deliu Petroiu”.

Una dintre premierele „devoalate” de Biblioteca Județeană Timiș  o reprezintă „Taberele școlare la… bibliotecă”. Un proiect în cadrul căruia câte un liceu din Timișoara va derula cel puțin trei ore de curs, la Secția de Arte „Deliu Petroiu” a BJT, materiile fiind studiate prin prisma sprijinului și materialelor oferite de bibliotecă. Reprezentanşii BJT anticipează că, săptămânal, cel puțin 100 de elevi vor învăța altfel.

O altă premieră este „Carte cu personalitate”, care va include personalități din sport, afaceri sau IT, elevilor fiindu-le prezentate cărți care pe aceştia i-au ajutat în viață și în carieră.

„Citesc la BJT – spot … foto” reprezintă o altă premieră. Cititori din varii categorii sunt ivitaţi să participe la un shooting care va sta la baza unui minidocumentar de promovare a BJT.

Pe 26 martie, anunţă reprezentanţii BJT, va avea loc lansarea programului Opening Opportunities, un nou proiect consacrat inițierii în tehnologia informației.

Pe lista de evenimentelor pregătite cititorilor se regăsesc şi „Pictorialele LitVest”, care includ fotografii realizate în cadrul celei de a III-a ediții a Festivalului de literatură LitVest, eveniment consacrat lui Pavel Gătăianțu (1957 – 2015), poet și publicist din Novi Sad, colaborator constant al BJT.

„Pătura care citește”, un eveniment cultural ajuns la ediţia a III-a, va fi organizat în mai şi va implica, pe lângă bibliotecile din Timiș, și alte biblioteci județene, evenimetul desfășurându-se la scară națională.

Agenda culturală a instituției include și alte proiecte, noi sau consacrate, cum ar fi Fototeca BJT, Tabăra de creație „Pas şi popas”, participări la târguri, la Gala industriei de carte „Bun de tipar”.

De asemenea, anunţă oficialii BJT, American Corner va continua să organizeze gratuit cursuri de limba engleză, miercurea și joia.

În plan administrativ, BJT anuţă că pregătește relansarea a două filiale: Filiala Fabric, de pe str. Negruzii nr. 1, din Piața Traian, și Filiala Freidorf, de pe str. Podgoriei nr. 10. „Cea dintâi va fi deschisă publicului la începutul lunii aprilie, renovarea interiorului fiind în curs de finalizare, în timp ce Filiala Freidorf va funcționa începând cu luna mai, într-o locație net superioară celei anterioare, care va permite derularea de activități cu caracter comunitar, oferind și condiții speciale de lectură și acces la internet”, anunţă reprezentanţii BJT. Sediile au fost renovate de Primăria Timișoara, spațiile în cauză fiind în proprietatea acesteia. În aprilie, vor începeşi lucrările de reabiliare a imobilului situat pe str. Războieni nr. 2, care găzduiește Filiala Ronaț și fondul de presă al secției Documentar-Periodice, ceea ce va permite așezarea la raft a colecțiilor de presă care vor redeveni astfel accesibile publicului.

Print Friendly, PDF & Email