„Oda bucuriei”, cântată în aer liber, la Timişoara, de Ziua oraşului

Foto: Eye in the Sky

Calendarul evenimentelor pregătite de Municipalitate, pentru 3 august, Ziua Timișoarei, pune în valoare colaborarea între instituțiile de cultură locale și artiști timișoreni din diverse domenii culturale și este gândit astfel încât să se adreseze tuturor preferințelor. Programul aniversar, derulat timp de câteva zile, se va încheia cu intonarea în aer liber, de către Corul Comunitar Timișoara şi Orchestra și Corul Filarmonicii Banatul a Odei bucuriei, un concert care se dorește să devină o tradiție a orașului.

 

E sărbătoarea orașului și asta am vrut să se vadă și pe scenă. Celebrăm creativitatea, inovația și multiculturalitatea Timișoarei. Am vrut ca, de Ziua Timișoarei, să aducem în fața publicului artiști timișoreni din diferite zone muzicale, de la rock la folclor, în proiecte culturale inedite, care se folosesc și de muzică, și de film, și de teatru sau fotografie. De anul acesta, pornim o nouă tradiție, cea a corului comunitar: peste 150 de iubitori de muzică vor cânta «Oda bucuriei», într-un spectacol în aer liber, în Parcul Rozelor, alături de artiști profesioniști”, a transmis primarul Dominic Fritz.

3 August a devenit Ziua Timişoarei printr-o hotărâre de Consiliu Local din 1999. Ea marchează intrarea trupelor române în oraș, la 3 august 1919, și instaurarea administrației românești.

Programul de anul acesta dedicat Zilei Timişoarei a fost realizat cu sprijinul Casei de Cultură, al Filarmonicii Banatul și al Teatrului German de Stat şi se va întinde pe câteva zile:

29 iulie, ora 18.30, la Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara: Vernisajul expoziției de fotografie care va prezenta machiajul artistei Bojita Ilici, din spectacolul Cartea junglei, regizat de Răzvan Mazilu și pus în scenă de Teatrul German de Stat Timișoara. Fotografiile sunt realizate de artistul timișorean Ovidiu Zimcea, absolvent al Facultății de Producție de Film din cadrul University of Westminster, Anglia. Expoziția va fi deschisă în perioada 29 iulie-31 august. Organizatori ai evenimentului sunt Teatrul German de Stat Timișoara și Casa de Cultură a Municipiului, având ca partener Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Timiș.

1 august, ora 20, în Parcul Rozelor: Concert de rock simfonic Timişoara Remember, cu Pasărea Rock, care îi aduce împreună pe scenă pe Mircea Baniciu, Josef Kappl și Ovidiu Lipan Țăndărică. Concertul va fi deschis de trupele timișorene Dragoș Moldovan Band și Melting Dice. Evenimentul este organizat de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

2 august, ora 20, în Parcul Rozelor: Concert Smiley, Timişoara Young. precedat de un concert susţinut de trupa timișoreană Phaser. Aceasta din urmă va prezenta un format inedit, care cuprinde piese dedicate scurt-metrajului În pantofii mei, un film despre bullying și despre traumele copilăriei, în regia lui Alexandru Raț, avându-i în rolurile principale pe Alina Spiridon, actor-colaborator al Teatrului Național din Timişoara, și pe David Săracu, cunoscut publicului din spectacolul Cartea Junglei, al Teatrului German de Stat din Timișoara. Organizatorul evenimentului este Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

3 august, ora 9, în Piața Petru Maior: Primarul Dominic Fritz va depune o coroană la Monumentul Colonelului Virgil Economu, cel care s-a aflat în fruntea trupelor românești care au eliberat orașul, la 3 august 1919. La ora 11, în Piața Unirii va avea loc un ceremonial militar-religios, de la ora 17, la Filarmonica „Banatul” este programată Ședința festivă a Consiliului Local, iar de la ora 20, în Parcul Rozelor, va avea loc spectacol folcloric Născut în Timişoara, al Ansamblului „Timișul”, urmat de reunirea, pe aceeași scenă, a orchestrei Ansamblului „Timișul”, coordonată de Deian Galetin, și a orchestrei simfonice „Lira”, condusă de Radu Popa. Printre soliști se numără baritonul Giacomo Medici, instrumentiștii Lucian Nagy, Petre Ionuțescu, Attila Szabo ș.a. Invitat: Pasha Parfeni, reprezentantul Republicii Moldova, la ediția din acest an a Eurovision. Organizatorul evenimentului din Parcul Rozelor este Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

4 august, ora 21, în Parcul Rozelor: Concertul al Corului Comunitar Timișoara împreună cu Orchestra și Corul „Ion Românu”, ale Filarmonicii „Banatul” vor interpreta partea a IV-a a Simfoniei a IX-a, de Ludwig van Beethoven, Oda bucuriei, care celebrează unitatea, incluziunea și bucuria, fiind și imnul Uniunii Europene. Corul Comunitar este format din aproximativ 150 de persoane, amatori și iubitori de muzică, care au răspuns apelului Filarmonicii. Concertul se dorește să devină o tradiție a orașului, astfel încât toți cei care vor să cânte împreună cu corul și orchestra Filarmonicii să o poată face, în fiecare an, de Ziua Timișoarei. Organizatorul evenimentului este Filarmonica Banatul Timișoara.

 

Print Friendly, PDF & Email