Octavian Soviany „deschide”, la Timişoara, Casa din Strada Sirenelor

Octavian Soviany, unul dintre cei mai importanți și apreciați scriitori contemporani, îţi va lansa la Timişoara cel mai recent roman, „Casa din Strada Sirenelor”.

 

După succesul obținut cu romanele Viața lui Kostas Venetis şi Moartea lui Siegfried, Octavian Soviany a scris un roman în care misterul și povestirile stranii trimit cititorul într-un tărâm al supranaturalului și al unor întâmplări aproape mistice, într-un stil demn de cel al scriitorilor clasici ai literaturii universale. E vorba despre Casa din Strada Sirenelor, carte apărută anul trecut la Editura Hyperliteratura.

Volumul va fi lansat la Timişoara în 8 februarie, de la ora 18.30, în Librăria Cărturești, în prezenţa autorului. Invitații speciali ai serii vor fi scriitorii Daniel Vighi și Robert Șerban, iar în calitate de moderator scriitorul și, totodată, editorul cărții, Andrei Ruse.

Acţiunea romanului e plasată într-o seară de Sfântul Andrei, când profesorul Faustin invită la o masă îmbelșugată, în casa sa veche de pe Strada Sirenelor, doisprezece cunoscuți. Firi contrastante, indivizi cu preocupări total diferite, aceștia încep să-și depene amintiri inexplicabile din trecutul lor, pornind de la articolul din presă al unuia dintre invitați, care aborda decizia Bisericii Ortodoxe de a refuza înmormântarea creștinească pentru cei ce aleg să fie incinerați. Urmează o noapte înțesată de istorisiri care îți dau fiori, pline de esoterism sau spiritism, la limita dintre mister și horror, vieți anterioare, prezențe spectrale, sindromul Lazăr și alte întâmplări ieșite din comun, în care ceva cu toul neașteptat se petrece cu unul dintre personaje, punând sub semnul întrebării întregul scop al serii, aparent obișnuite.

Octavian Soviany s-a născut pe 23 aprilie 1954, la Brașov. Pasionat încă din liceu de literatură, a urmat cursurile Facultății de Filologie ale Universității „Babeș-Bolyai”, din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în 1979, în 2008 devenind și doctor în filologie, la Universitatea din București.

Poet, dramaturg, critic adeseori, deși urăște această titulatură, dar mai ales un prozator de excepție, Octavian Soviany a fost profesor de Limba și literatura română la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din București. „Un profesor atipic, iubit de elevii săi pentru metodele inedite prin care îi făcea pe aceștia să se apropie de cărți, care a contribuit din plin la formarea multor tineri scriitori încă din timpul școlii. Octavian Soviany poate alcătui la orice oră «n» liste cu recomandări de titluri de citit într-o viață, în funcție de fiecare cititor, căruia de obicei îi găsește cheia spre a îndrăgi literatura, însă pentru el esențiale sunt două mari romane: «Ulise», al lui Joyce, și «Don Quijote de la Mancha», al lui Cervantes. Militează, în general, pentru ficțiune în detrimentul autobiografismului, pe care îl consideră de multe ori lipsit de imaginație. Iar cu fiecare roman caută să se reinventeze, socotind că a continua să scrii în același stil sau a găsi și a rămâne într-o «formulă» de succes, nu este «de bun simț»”, spune despre Octavian Soviany Alexandra-Georgiana Andrei, PR Manager Hyperliteratura.

A publicat până acum peste 15 volume de poezie (printre care: Ucenicia bătrânului alchimist, debutul său din 1983, Cartea lui Benedict, Alte poeme de modă veche, Scrisori din Arcadia, Dilecta, Pulberea, praful și revoluția, Dicționarul de rime, Călcâiul lui Magellan, Apocalipsul suav sau Ariete pentru dublu flaut, în tandem cu Şerban Foarță), cinci romane, incluzându Casa din Strada Sirenelor (Moartea lui Siegfried, Textele de la Monte Negro, Năluca, dar cel mai remarcat, fără îndoială, este bestseller-ul din 2010, Viața lui Kostas Venetis, recent tradus în Bulgaria și în Spania). A publicat, de asemenea, teatru, critică și istorie literară (Textualism, postmodernism, apocaliptic sau Cinci decenii de experimentalism). A tradus autori ca Baudelaire, unul dintre poeții săi preferați, sau Alexandre Dumas, și a publicat de-a lungul timpului, aproape în toate revistele de literatură și de cultură din țară, mii de articole despre cărți.

 

Print Friendly, PDF & Email