Obţinerea de beneficii maxime din analgezice, fără efecte secundare

Analgezicele ieftine, precum paracetamolul şi ibuprofenul, sunt la fel de eficiente pentru calmarea durerii ca medicamentele specializate, conform Serviciului Naţional de Sănătate din Marea Britanie.

 

AnalgezicAnul trecut au fost vândute şase miliarde de analgezice fără reţetă în toată lumea, iar vânzările cresc cu 4,1% în fiecare an, conform organiza­ţiei Nuffield Health, din Marea Brita­nie, informează dailymail.co.uk, sursă citată de Mediafax. „Despre unele tablete se crede că au o acţiune mai ra­pidă, dar schimbările ratei de absorbţie sunt marginale. Analgezicele normale încep să îşi facă efectul după 20 sau 30 de minute şi chiar pilulele aşa-zis «ra­pide» trebuie să parcurgă acelaşi pro­ces – să ajungă în stomac, să fie des­compuse şi absorbite în intestinul sub­ţire”, afirmă Mike Platt, consultant-şef al Departamentului de Studiu al Durerii, la fundaţia Imperial Health­care, din subordinea Serviciului Naţio­nal de Sănătate din Marea Britanie (NHS).

Cafeina din analgezice

Majoritatea analgezicelor conţin cafeină pentru intensificarea efectului, studiile arătând că medicamentele eliberate fără reţetă cu adaos de ca­feină sunt cu până 40% mai eficiente, pentru toate tipurile de durere, consi­derându-se că aceasta contractă vasele de sânge şi reduc disconfortul. „Cafei­na stimulează creierul, dar mă îndoiesc că sporeşte efectul analgezicelor, iar cafeina dintr-o ceaşcă de cafea are acelaşi efect”, afirmă doctorul Mike Platt.

Pentru a beneficia de efectele ca­feinei, cel mai bine este să se consume cafea, ceai sau ceai verde – care în general conţine mai puţină cafeină –, decât să fie ingerată în doze mari, prin medicamente.

Analgezicele nu trebuie luate pe stomacul gol

Însă aceste enzime protejează sto­macul de acizii gastrici – motiv pentru care medicamentele antiinfla­ma­toare irită stomacul. De aceea aceste medi­camente trebuie luate după masă, întrucât alimentele, cum ar fi iaurtul, acţionează ca un strat pro­tector. Excepţie face paracetamolul, deoarece acesta ţinteşte anumiţi nervi ai durerii din creier, fără să afecteze stomacul.

Când trebuie luate analge­zicele

Medicii recomandă administrarea analgezicelor cât mai devreme după debutul durerii, astfel încât acestea să acţioneze cât mai bine asupra nervilor care o cauzează. De exemplul, cei care au migrene trebuie să ia o tabletă împotriva durerii imediat ce aceasta se declanşează. Pacienţii cu artrită resimt de obicei durerea în timpul dimineţii, prin urmare ar trebui să ia analgezice la prima oră (după micul-dejun) sau o tabletă cu acţiune prelungită înainte de culcare.

Cel mai bun analgezic pentru mahmureală

Paracetamolul este cel mai bun analgezic pentru mahmureală, dat fiind că inflamatoarele irită stomacul, deja afectat de consumul de alcool. De asemenea, durerile de cap asociate cu mahmureala sunt cauzate de deshi­dratare, prin urmare se recomandă consumul mare de apă.

O tabletă în plus este nocivă

Simpla administrare a trei tablete în loc de una sau două se poate dovedi nocivă, chiar dacă nu s-a depăşit pre­scripţia zilnică recomandată. „Acest lucru afectează enzimele din ficat, care metabolizează medicamentul. Trei antiinflamatoare cresc riscul iritării stomacului”, afirmă doctorul Mike Platt, care adaugă faptul că doza maximă recomandată este cea care permite corpului să metabolizeze cel mai bine medicamentul respectiv. De­păşirea constantă a dozei zilnice ma­xime, care este de 4 grame, de para­cetamol duce la insuficienţă hepatică, aceasta putându-se dovedi letală.

Analgezicele nu dau depen­denţă

Deşi oamenii se tem că admi­nistrarea constantă de analgezice dă dependenţă sau toleranţă la medica­ment, acest lucru nu este adevărat pentru medicamentele antiinflamatoa­re nesteroidiene şi pentru parace­tamol, care se eliberează fără reţetă. Cu toate acestea, oamenii pot dezvolta toleranţă la opiacee, de exemplu, codei­na, care se eliberează pe bază de re­ţetă, cu excepţia medicamentelor care conţin doze mici de codeină, dispo­nibile la liber.

Analgezicele pot agrava mi­grena

Administrarea analgezicelor mai mult de zece zile pe lună poate agrava stările de migrenă, probabil din cauza faptului că migrena are un mecanism natural de oprire, inhibat de medicaţia frecventă. Medicii recomandă să nu se administreze analgezice în cazul dure­ri­­lor de cap care nu răspund la medi­caţie şi pot fi tolerate, aşteptându-se ca durerea să treacă de la sine. De ase­me­nea, trebuie consultat un medic dacă analgezicele nu funcţionează sau durerea revine.

Print Friendly, PDF & Email