Campania electorală pentru candidatul PNL la un nou mandat de primar, Nicolae Robu, s-a bazat pe promovarea realizărilor din cei patru ani în administrația locală, dar și pe întâlniri și discuții cu timișorenii, în cartiere. În urma acestor întâlniri, candidatul liberal și-a trasat câteva obiective pentru următorii patru ani.
D-le Nicolae Robu, aţi promovat în această campanie realizările din primul mandat, majoritatea pentru infrastructură. Ce obiective aveţi pentru mandatul următor ?
Este adevărat că ne-am orientat mai mult pe infrastructură, dar trebuie să fac câteva precizări: pe noi ne interesează și ce se întâmplă folosind această infrastructură. Viața în oraș trebuie să fie una liniștită, una, în respect reciproc, una, în toleranță, în împărtășire a fiecăruia din valorile celuilalt, indiferent de ce ne deosebește. Dacă ne creăm o infrastructură modernă, trebuie să știm să și trăim în ea, la un nivel corespunzător.
Fiindcă în primul mandat ne-am focalizat pe marile proiecte și tot marile proiecte au ocupat locul central în actul de comunicare și în această perioadă de precampanie și campanie electorală, în cele ce urmează mă voi referi la obiective mici, mici dar extrem de importante pentru viața de zi cu zi a cetățenilor.
În urma discuţiilor pe care le-am avut cu timişorenii din toate cartierele mi-am propus ca în fiecare an din următorii patru să amenajăm cel puțin 50 de spaţii dintre blocuri, deci în total 200 de astfel de spaţii. Se vor amenaja locuri de parcare, în medie 40 – 50 de locuri per spațiu, alei de acces și spații verzi cu iarbă, flori și copaci, echipate cu bănci și, unde va fi potrivit, foișoare. Menționez că peste tot, oamenii mi-au spus că de 35 – 40 de ani, de când s-au construit majoritatea blocurilor, nimeni n-a făcut nimic în aceste spații, că odată cu creșterea numărului de mașini, ceea ce inițial se intenționa să fie spațiu verde a ajuns pământ arid, loc de lăsat mașinile, “covor” de noroi pe vreme umedă și de praf pe vreme uscată.
Starea trotuarelor a fost o altă reclamaţie frecventă a cetăţenilor. Toată lumea conștientizează că de zeci de ani trotuarele au fost lăsate de izbeliște, că de când sunt eu primar s-au reparat sute de străzi la nivel de trotuare, ca, de altfel, și la nivel de carosabil, dar că mai e încă foarte mult de lucru pe această direcție. În următorii ani, iau angajamentul ferm ca toate trotuarele din Timișoara să ajungă impecabile. Timișoara și timișorenii merită asta!
În plan este şi amenajarea a cel puțin zece noi locuri de joacă în cartiere și modernizarea celor existente.
Este, de asemenea, construirea de noi fântâni – 50 la număr! –, parte din ele în locurile de joacă, unde, curios, deși merge multă lume, nimeni nu s-a gândit până acum să facă câte o fântână.
Recent aţi făcut un sondaj, pe pagina dvs. de socializare, referitor la pistele de biciclete. Veţi lua în seamă sugestiile bicicliştilor ?
S-au spus multe despre mine în raport cu bicicliștii, toate sunt neadevăruri. Susțin pe toate căile transportul cu bicicleta. Amenajarea tuturor trecerilor trotuar-carosabil de pe pistele de biciclete ca treceri line este unul dintre obiectivele mele în perioada următoare. Includ aici, tot pentru biciclişti, amenajarea de piste corespunzătoare, care să traverseze orașul pe principalele sale axe, cu prelungiri până pe platformele industriale cu mari angajatori. Restricțiile pe care le-am introdus pentru zonele pietonale sunt firești, sunt agreate de majoritatea covârșitoare a timișorenilor, inclusiv de bicicliștii care nu s-au lăsat dominați de patimă și au privit lucrurile cu ochii minții, rațional. Vreau să am o foarte bună relație cu bicicliștii și sunt convins că o voi avea, în interesul nostru comun, al tuturor.
Infrastructura pentru sport a fost în atenţia dvs. în primul mandat. Vor urma şi alte investiţii ?
Evident. La vizitele din cartiere mi-a făcut nespusă plăcere să văd activitate, socializare, recreere. Vreau ca Timişoara să fie un oraş deopotrivă modern, functional, fluent, dar şi unul plin de viaţă.
Cred că timişorenii ar aprecia existenţa unor terenuri de sport multifuncţionale, unde să poată practica minifotbal, baschet, handbal. Doresc amenajarea a cel puţin 20 de astfel de terenuri în cartiere. Să nu credeţi că am abandonat demersurile făcute deja de către mine la Guvern pentru:
1. un nou stadion, cu 42.000 de locuri, obiectiv pe care am reușit să-l fac acceptat în lista sinteză de investiții a Companiei Naționale de Investiții, ce aparține de Guvern, dar, din păcate, încă fără finanțare;
2. o nouă sală polivalentă, cu 15.000 de locuri, tot fără finanţare, dar inclusă și ea, în urma demersurilor mele – dar nu de Guvernul Ponta, ci de Guvernul Cioloș! – , pe lista sinteză a CNI;
3. şi, în acelaşi stadiu, un bazin de înot olimpic.
Vom continua să facem lobby pentru ele! Și, dacă va fi cazul – eu îmi doresc să nu fie! –, într-o bună zi, vom face și un miting pentru ele!
Timişorenii au prins gustul pieţelor volante. Veţi extinde modelul pieţei din zona Stadion şi în alte cartiere ?
Vreau să amenajăm piețe țărănești în toate cartierele, după modelul celor din zonele Stadion, Lipovei și Piața Traian, care funcționează excelent, creându-le timișorenilor posibilitatea de a-și cumpăra legume, zarzavaturi, fructe și lactate de calitate, naturale, la prețuri de producător, iar producătorilor, posibilitatea de a-și valorifica munca fără interpuși care să-i jupoaie, conform unor “tradiții” încetățenite în România.
Am vorbit despre obiectivele pentru timişorenii activi, dar ce putem spune pentru cei mai mici dintre timişoreni şi pentru seniorii noştri?
Voi face demersuri în continuare pentru creșterea numărului de locuri în grădinițe, de la 9 000 de locuri, câte există acum, la 12.000 de locuri, creşterea capacității sistemului de creșe, de la 350 de locuri, câte există acum, la 1.000 de locuri, câte ar fi necesare; menționez că abia recent am preluat creșele la Primărie și sunt foarte hotărât să rezolvăm în regim de urgență problema lor. Pentru seniori am inaugurat deja un prim loc nou şi vor urma şi alte spaţii de socializare în toate cartierele. Le vom amenaja în fostele puncte termice, în spațiile excedentare ale unor puncte termice în funcțiune sau în alte spații aflate în jurisdicția Primăriei.
Vrem ca stimații pensionari ai Timișoarei să aibă condiții excelente de petrecere a timpului liber, de socializare, în foișoare amplasate în parcuri, pe vreme bună, respectiv în spații închise, amenajate și dotate corespunzător, pe vreme rea.
Ca o concluzie, pot spune că eu am dovedit deja că port de grijă în egală măsură tuturor cetățenilor Timișoarei, de la nou-născuți, continuând cu copii, adolescenți, tineri, persoane de vârste medii și terminând cu pensionari. Prețuirea mea este egală pentru toți și înțeleg foarte bine specificitatea nevoilor pentru fiecare!
Ultimele comentarii