O vioară Stradivarius şi o violă Brensio vor răsuna la Filarmonica Banatul

Liviu Prunaru. Foto: Royal Concertgebouw Orchestra

Sunetele a două instrumente de mare valoare, o violă din anul 1536 și o vioară Stradivarius din 1694, se vor auzi la Filarmonica Banatul, în 5 martie. Instrumentele prind viață în cadrul recitalului dedicat memoriei violistului Marius Nichiteanu, susţinut de șase artiști care se bucură de o carieră internațională impresionantă. În 7 şi 8 martie, pe scena Sălii Capitol vor urca alte două soliste cu o carieră artistică internaţională.

 

Recitalul, care va avea loc marți, 5 martie, de la ora 19, la Sala „Mihai Perian” a Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timişoara, este susţinut de șase artiști care se bucură de o carieră internațională impresionantă: Liviu Prunaru (care cântă la o vioară Stradivarius din anul 1694), concertmaestru al faimoasei orchestre Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, Florin Paul, prim-concertmaestru al Orchestrei NDR Elbphilharmonie, Andra Heesch (care cântă la o violă de Girolamo Brensio, construită în 1536, pe care a moștenit-o de la tatăl ei, prof. Marius Nichiteanu), o solistă și un muzician de cameră de renume internațional care a cântat în săli de concerte precum Suntory Hall din Tokyo, Carnegie Hall din New York și Elbphilharmonie din Hamburg, violoncelista Alexandra Guţu, fostă solistă a Filarmonicii Banatul Timișoara, un artist cu importante turnee importante în Statele Unite, Japonia, Germania, Franța, Italia, violoncelistul Emanuel Selle, câștigător a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale și  membru al celebrului Trio Adorno, şi pianista Lauma Skride, deținătoare a Inelul Beethoven- 2008, renumită pentru colaborări cu orchestre importante ale lumii.

Alexandra Guţu. Foto: Filarmonica Baatul

Joi, 7 martie, de la ora 19, tot în Sala Capitol, va urca pe scenă pianista Ana Marija Markovina. Ea va susține un recital ce reunește piese de W.A. Mozart, F. Chopin, F. Liszt, M.P. Musorgski și D. Scarlatti.

Activitatea solistică a condus-o pe Ana Marija Markovina în peste 50 de țări, unde a concertat cu mai mult de 60 de orchestre în săli de renume, printre care cele din Viena, Roma, Milano, Londra, Amsterdam, Luxemburg, Moscova, St. Petersburg, Kiev, Tașchent, București, Sofia, Thessalonic, Managua, San Salvador, Panama, Mexico-City, Guatemala-City, San José, Chicago, Washington DC, Tokio, Kioto, Osaka, Nagoya, Sapporo.

Andra Heesch. Foto: andra-heesch.de

Studiul integral al creației unui compozitor reprezintă specialitatea Anei-Marija Markovina, ea fiind cunoscută pentru redescoperirea repertoriilor uitate și înregistrarea lor completă. Discografia pianistei este impresionantă, peste 100 de CD-uri au fost deja lansate de casele de discuri germane, numeroase fiind înregistrări în premieră mondială. Printre acestea se numără integrala creației pentru pian solo, un CD-Box conținând 26 de discuri, lansat în 2014, la aniversarea a 300 de ani de la naştere compozitorului Carl Philipp Emanuel Bach. Această înregistrare în premieră mondială a stârnit un ecou extraordinar în mass-media de specialitate din întreaga lume, fiind onorată cu numeroase premii, printre care Premiul Criticilor Muzicali Germani, „Diapason d’Or” (Franța) și nominalizarea pentru Grammy Award (SUA).

Anei-Marija Markovina. Foto: Facebook AMM

Vineri, 8 martie, de la ora 19, pe scena Sălii capitol va susţine un recital oboista Simona Sindreştean. Câștigătoare a prestigioase premii naționale și internaționale, ocupat poziția de oboi secund (și corn englez) în Deutsches Symphonie-Orchester, Berlin, a fost oboist solo la Helsingborgs Symfoniorkester, din Suedia, și a colaborat cu Les Dissonances, din Paris, Konzerthausorchester, Berlin, Aalborg Symfoniorkester, Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, Aarhus Symfoniorkester, Odense Symfoniorkester, Helsingborg Symfoniorkester, Malmö Opera, precum și cu alte ansambluri camerale, printre care Kirin Winds și Mutatis Ensemble, din Copenhaga.

Solista va interpreta Concertul pentru oboi și orchestră nr. 1, în re minor de L.A. Lebrun, sub conducerea dirijorului britanic Rumon Gamba, membru al Academiei Regale de Muzică.Din programul serii fac parte și lucrările Dansurile engleze, Setul 2 de M. Aarnold, și Variațiunile Enigma, de E. Elgar.

Simona Sindreştean. Sursă foto: vafo.dk

Rumon Gamba conduce în mod regulat orchestrele BBC și a avut apariții la BBC Proms cu mai multe ocazii. A colaborat, de asemenea, cu Filarmonica Rotterdam, Filarmonica din Bruxelles și Orchestra Simfonică a Galiciei, Orchestra Filarmonică din Hong Kong, orchestrele Oulu Symphony, Romanian Radio Symphony, Macedonian Philharmonic și RTE National Symphony. Considerat un susținător al muzicii noi, Gamba a dirijat mai multe lucrări de înaltă calitate în premieră, inclusiv premierele mondiale ale Two Boys de Nico Muhly la Opera Națională Engleză, Concertul de violă al lui Brett Dean, împreună cu compozitorul și Orchestra Simfonică BBC. A apărut la Festivalul Enescu 2017 cu lucrări de Sven Helbig și Rolf Martinsson.

Biletele se găsesc la casieria Filarmonicii sau online, de pe myticket.ro.

 

Print Friendly, PDF & Email