“O vară foarte instabilă” şi “Câinele japonez”, în competiţia Festivalului de Film de la Varşovia

Lungmetrajul “O vară foarte instabilă”, în regia Ancăi Damian, a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Varşovia, în timp ce pelicula “Câinele japonez”, regizată de Tudor Cristian Jurgiu, a fost inclusă în secţiunea regizorilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj.

Cainele japonezDe asemenea, la Festivalul de Film de la Varşovia, organizat în perioa­da 11 – 20 octombrie, pelicula Micul Spartan, regizată de Dragoş Iuga, a fost inclusă în competiţia Free Spirit, anunţă Mediafax.

Lungmetrajele Love Building, de Iulia Rugină, şi La limita de jos a ceru­lui, în regia cineastului Igor Cobi­leanski, vor fi proiectate în afara com­petiţiei, în secţiunile Discoveries, respectiv World Today.

Potrivit site-ului evenimentului, din partea echipelor care au lucrat la realizarea filmelor româneşti, publicul va avea posibilitatea să se întâlnească cu regizoarea peliculei O vară foarte instabilă, Anca Damian, şi actriţele Ana Ularu şi Diana Cavallioti, precum şi cu Tudor Cristian Jurgiu, regizorul filmului Câinele japonez, şi Iulia Rugi­nă, regizoarea filmului Love Building.

O vară foarte instabilă spune po­vestea lui Daniel, un scoţian care, din­tr-un joc de-a ficţiunea, este prins între două femei, între dragoste şi pasiune. Ziua foarte călduroasă şi perturbaţiile atmosferice violente din timpul nopţii marchează fundalul acestei poveşti urbane, plasată într-un oraş continen­tal. Este un film despre viaţa pe care o trăim chiar în acest moment.

Totodată, lungmetrajul lui Tudor Cristian Jurgiu, care a fost inclus şi în competiţia Festivalului de Film de la San Sebastian, spune povestea emo­ţionantă a reconcilierii dintre un tată şi fiul lui, plecat de ani mulţi din ţară. Filmul marchează revenirea lui Victor Rebengiuc într-un rol principal pe marele ecran. Alături de Rebengiuc, din distribuţia filmului mai fac parte actorii Şerban Pavlu, Kana Hashimoto, Ioana Abur, Constantin Drăgănescu, Alexandrina Halic şi Laurenţiu Lazăr.

Filmul Micul spartan, de Dragoş Iuga, se doreşte un omagiu adus diver­sităţii umane, povestea gravitând în jurul unui tânăr care suferă de nanism hipofizar: Gabriel Diţă, inginer în viaţa reală. Regizorul şi-a filmat eroul timp de 12 ani. Producţia este, în egală măsură, şi o satiră la adresa micului întreprinzător din România.

Prezentat în premieră în această vară, la Festivalul Internaţional de la Karlovy Vary, în competiţia East of the West, lungmetrajul La limita de jos a cerului, de Igor Cobileanski, îl prezintă pe Viorel (Igor Babiac), un traficant mărunt de droguri care trăieşte într-un orăşel uitat de lume din Republica Moldova. Cel mai bun prieten al său (Sergiu Voloc) îl târăşte după el în visul lui nebun de a zbura cu un deltaplan stricat, mama sa îl bate la cap să îşi gă­sească un serviciu, iar femeia pe care o iubeşte (Ela Ionescu) urmează să ple­ce cu iubitul care trebuie să iasă din arest preventiv. Viorel decide să îşi schimbe viaţa în bine, însă realizează curând că binele e o chestiune relativă.

Love Building este o comedie dramatică, a cărei acţiune are loc într-o tabără menită să “repare” relaţii de cuplu ajunse într-un moment critic. 14 cupluri ajunse în impas, ajutate de cei trei pshihoterapeuţi şi traineri ai taberei, interpretaţi de Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Bogu­ţă, încearcă să-şi reconstruiască poveştile de dragoste, participând la o serie de teme şi exerciţii.

Warsaw Film Festival este unul dintre cele mai prestigioase eveni­mente cinematografice poloneze, ob­ţinând de câţiva ani statutul excepţio­nal de festival de clasă A. Festivalul este organizat în fiecare an de Fun­daţia de Film Varşovia. Fondatorul şi directorul Festivalului este Stefan Lau­dyn, cunoscut om de cultură polonez. Pe parcursul celor zece zile de festival au loc proiecţii de film, aproximativ 300 de pelicule, prezentate în cadrul diferitelor secţiuni şi concursuri, dar şi întâlniri cu cineaşti şi un târg de film central-european.

Print Friendly, PDF & Email